Konfitura z moreli w galaretce porzeczkowej: łatwy przepis

Konfitura z moreli w galaretce porzeczkowej: łatwy przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Konfitura z moreli w galaretce z porzeczek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sekretem każdej konfitury są przepełnione cukrem owoce pozostawione w całości lub pokrojone w duże kawałki. Dlatego też podczas przygotowywania konfitur nie należy mieszać przetworu, aby nie zniekształcić owoców. Podajemy przepis na doskonałą konfiturę z moreli w galaretce porzeczkowej.

Składniki

  • 1 kg moreli

  • 1,6 kg cukru

  • 0,5 l soku z czerwonych porzeczek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Średniej wielkości morele sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki, a następnie przepołowić i wyjąć pestki.

  • 0,6 kg cukru rozpuścić w 2 szklankach wody. Do gorącego syropu włożyć połówki moreli, zagotować, zszumować i odstawić.

  • Po ostudzenie należy dodać do konfitury 0,6 kg cukru i ponownie zagotować, a następnie odstawić.

  • Podczas trzeciego gotowania trzeba przygotować galaretkę z czerwonych porzeczek i cukru (w proporcjach 0,5 l soku i 0,4 kg cukru). Kiedy galaretka zacznie krzepnąć, należy zlać sok-syrop z moreli, a słodkie owoce przełożyć do galaretki

  • Gorący przetwór należy włożyć do słoików i szczelnie zamknąć.