Domowy dżem z czarnej porzeczki: tradycyjny przepis
2021-03-29
średni
120 min
4
Aromatyczne czarne porzeczki stanowią doskonałą bazę do dżemów. Ponieważ owoce zawierają dużo pektyn, nie potrzeba sporych ilości cukru. Podajemy tradycyjny przepis na dżem z czarnej porzeczki.
Zobacz jak zrobić dżem z czarnej porzeczki:
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Dżem porzeczkowy z wanilią i imbirem
Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki
SKŁADNIKI
- 2 kg czarnych porzeczek
- 0,5 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czarne porzeczki umyć, usunąć szypułki. Owoce wsypać do rondla z grubym dnem i zasypać cukrem.
- Lekko przygnieść np. drewnianą łyżką lub tłuczkiem i odstawić na 2-3 godziny, aż lekko puszczą sok.
- Następnie smażyć na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji - zależnie od soczystości owoców od 1 do 2 godzin.
- Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików, szybko zakręcać i stawiać do góry dnem - do ostudzenia.