Domowy dżem z czarnej porzeczki: tradycyjny przepis

2021-03-29
Domowy dżem z czarnej porzeczki: tradycyjny przepis
Autor: thinkstockphotos.com Dżemy z czarnej porzeczki wyróżniają się dość niską zawartością cukru
średni
120 min
4

Aromatyczne czarne porzeczki stanowią doskonałą bazę do dżemów. Ponieważ owoce zawierają dużo pektyn, nie potrzeba sporych ilości cukru. Podajemy tradycyjny przepis na dżem z czarnej porzeczki.

Zobacz jak zrobić dżem z czarnej porzeczki:

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Dżem porzeczkowy z wanilią i imbirem

Dżem z czarnej porzeczki

Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki

Dżem gruszkowo-porzeczkowy

Dżem z białych porzeczek

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czarne porzeczki umyć, usunąć szypułki. Owoce wsypać do rondla z grubym dnem i zasypać cukrem.
  • Lekko przygnieść np. drewnianą łyżką lub tłuczkiem i odstawić na 2-3 godziny, aż lekko puszczą sok.
  • Następnie smażyć na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji - zależnie od soczystości owoców od 1 do 2 godzin.
  • Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoików, szybko zakręcać i stawiać do góry dnem - do ostudzenia.