Pesto z bobu - jak przyrządzić? [przepis]

Pesto z bobu - jak przyrządzić? [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Smaczne i pożywne pesto z bobu

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sezon na bób w pełni! Okazuje się, że sposobów podania bobu jest więcej, niż się nam wydaje. Warto spróbować bobu w postaci pesto do makaronu czy kanapek. Palce lizać! Sprawdź, jak zrobić pesto z bobu.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie pesto z bobu jest bardzo proste. Ziarenka gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzając, nie warto wylewać całej wody, bo zdarza się, że pesto wyjdzie za gęste i ona idealnie je rozcieńczy.

  • Ugotowany bób obieramy z łupinek i wrzucamy do blendera. Dorzucamy również orzechy, bazylię, oliwę, czosnek i pieprz.

  • Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dla tych, którzy wolą bardziej kremowe sosy, ciekawa będzie opcja podania pesto ze śmietanką.

Zanim pesto znajdzie się na makaronie, warto je nieco podgrzać. Najlepiej podawać w głębokich talerzach z makaronem typu spaghetti. Talerz można również przystroić listkiem bazylii albo całymi ziarenkami bobu. Pesto nadaje się również do pieczywa, naleśników, tart albo sucharków.

Ocena: 5