Superpuszyste ciasto z dyni - przepis na prosty jesienny deser

Superpuszyste ciasto z dyni - przepis na prosty jesienny deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto z dyni jest wilgotne, miękkie i puszyste

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

W sezonie na dynie koniecznie wypróbuj przepis na ciasto z dynią. Proste i jakże pyszne! Ciasto z dyni - delikatne i puszyste - sprawi, że nawet najbardziej ponura jesień wyda ci się fantastyczną porą roku. Oto przepis na ciasto dyniowe, idealny deser na jesienną słotę. 

Składniki

  • 2 szklanki miąższu dyni (jedna średnia dynia)

  • 2 szklanki mąki

  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

  • 3 jajka

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 16 g cukru wanilinowego

  • 1/2 szklanki oleju

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • garść orzechów włoskich

  • garść rodzynek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ubij wraz z cukrem na puszystą masę. Do masy dodaj mąkę, olej, cukier wanilinowy, sodę i cynamon. Całość miksuj na średnich obrotach przez jakieś 3 minuty.

  • Następnie dodaj starty i odsączony miąższ dyni oraz drobno pokrojone orzechy włoskie i namoczone wcześniej rodzynki. Całość mieszaj drewnianą łyżką.

  • Ciasto z dyni przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy o średnicy 23 cm. Piecz przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

  • Przed upływem podanego czasu sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Patyczek powinien być suchy. Podaj lekko posypane cukrem pudrem.

Ocena: 2,6