Karp w galarecie: tradycyjny przepis

2021-03-29
jak-zrobic-karpia-w-galarecie.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Karp w galarecie - jedno z klasycznych dań wigilijnych
łatwy
60 min
4

Przepis na karpia w galarecie przyda się nie tylko na święta. Krucha i delikatna ryba w galarecie będzie rarytasem zawsze, gdy pojawi się na stole. Sprawdź, jak zrobić karpia w galarecie według sprawdzonej receptury. 

Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku  Soni, mamy Gołdy Tencer oraz Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami.

Zobacz także: Ryba faszerowana w galarecie: przepis dziadka Marka

Sprawdź także >>> Jak smażyć karpia z chrupiącą skórką?

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżego karpia - Jakiego karpia do galarety wybrać? Sprawdź tutaj
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 2 jajka
  • cebula
  • łyżka żelatyny
  • sok z cytryny
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karpia umyć, oczyścić z łusek, sprawić, odciąć łeb, umyć i pokroić w dzwonka. (Jak to zrobić? Sprawdź tutaj.)
  • Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić. Włożyć do garnka, dodać łeb i zalać wodą, tak by dokładnie przykryła wszystkie składniki. Doprawić solą i cukrem, przykryć i ugotować.
  • Do gorącego wywaru włożyć pozostałą rybę i przyprawy; gotować na małym ogniu jeszcze przez 15-20 minut. Wyjąć ugotowaną rybę na talerz i wystudzić. Przecedzić wywar.
  • Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w ciepłym wywarze i ponownie zagotować całość. Doprawić sokiem z cytryny.
  • Jajka ugotować na twardo pokroić i ułożyć na karpiu.
  • Rybę zalać galaretą i wstawić do lodówki.
  • Gotowa rybę w galarecie podawać skropioną sokiem z cytryny lub z dodatkiem sosu tatarskiego. Do przybrania można użyć natki pietruszki, zielonego groszku, czerwonej papryki, cząstek cytryny lub liści sałaty.