Ryba faszerowana w galarecie: przepis dziadka Marka

2021-03-29
Michał Chojecki
Ryba faszerowana w galarecie: przepis dziadka Marka
Autor: Shutterstock Rybne pulpety dla dekoracji można przed zalaniem galaretą owinąć paskami gotowanej skóry z ryby
trudny
60 min
4

Ryba faszerowana w galarecie to jedno z dań, bez których trudno sobie wyobrazić świąteczny stół. Zobacz, jak przygotować tę wigilijną potrawę krok po kroku. Podajemy sprawdzony przepis dziadka Marka.

Polecamy także:  Przepis na roladę z ryby nadziewaną grzybami  oraz Karpia po węgiersku

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg filetów z morszczuka (może być też dorsz lub tołpyga)
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 mały seler
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • żelatyna
  • 2 jajka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • rękaw uciskowy z bandaża

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do większego garnka wrzuć marchewki, pietruszkę, selera i pora, dorzuć jeszcze cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Całość gotuj około godziny. Po ugotowaniu wyjmij warzywa. Wywar pozostaw.
  • Rybę zmiel w maszynce. Cebule pokrój, zeszklij i również zmiel.
  • Dodaj do ryby dwa całe jajka (białko wcześniej ubij), sporo zielonej pietruszki, parę łyżek kaszy manny i tartej bułki. Przypraw solą i pieprzem.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do rękawa uciskowego z bandaża, mocno ściskając bandaż. Im mocniej go ściśniesz, tym ryba będzie się lepiej kroić. Tak uformowany rulon włóż do uprzednio przygotowanego wywaru i gotuj około 40 minut.
  • Po ugotowaniu i wyjęciu ryby rozpuść żelatynę. Masę rybną ostudź, pokrój w plasterki, a następnie zalej galaretką z żelatyny rozpuszczonej w wywarze.
  • Danie możesz udekorować, dodając do galaretki dowolne składniki, np. jajko, groszek. Kiedy ostygnie, schowaj rybę do lodówki.
  • Podawaj z sosem chrzanowym (chrzanem wymieszanym ze śmietaną).
Michał Chojecki