Kaczka pieczona z jabłkami - przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz

Kaczka pieczona z jabłkami - przepis inspirowany przez Ewę Wachowicz

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kaczka pieczona z jabłkami  to klasyka kuchni polskiej, danie idealne na odświętny obiad

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 150 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak upiec kaczkę z jabłkami po polsku, by wyszła idealnie soczysta i aromatyczna? Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na kaczkę nadziewaną jabłkami. Smakuje wyśmienicie, a przy tym jest dość prosta do zrobienia. Oto przepis na kaczkę faszerowaną jabłkami według przepisu z programu "Ewa gotuje".

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaczkę natrzyj przyprawami.

  • Obierz cztery jabłka i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je na ćwiartki. Posyp je łyżką majeranku i włóż do kaczego brzuszka. Zszyj nitką bawełnianą, aby kaczka się nie rozpadła w trakcie pieczenia.

  • Brytfannę wysmaruj tłuszczem i ułóż na niej kaczkę. Piecz ją przez ok. 2 godziny w temperaturze 180 stopni C. Gdy kaczka ma już złocisty kolor, przykryj ją folią aluminiową.

  • Po około godzinie pieczenia wytopi się tłuszcz z kaczki. Jedną do dwóch łyżeczek płynnego smalcu przelej na patelnię i zabierz się na duszenie jabłek.

  • Pozostałe 4 jabłka pokrój najpierw na ćwiartki, a następnie jeszcze na pół. Wrzuć je na rozgrzany tłuszcz i dodaj do nich sok z cytryny oraz cukier. Dodaj jeszcze odrobinę majeranku. Duś pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, ale się nie zagotują.

  • Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj z uprażonymi jabłkami.

Co podać do kaczki pieczonej z jabłkami?

Wyraziste mięso kaczki doskonale współgra z wszelkiego rodzaju kluskami ziemniaczanymi. Tradycyjnym dodatkiem są kopytka, szare kluski lub kluski śląskie. Szefowie kuchni podając kaczkę, często sięgają po niecodzienne dodatki, jak knedle ze śliwkami. Wypróbujcie różne możliwości i cieszcie się smakiem. Jednak jeśli nie przepadasz za mącznymi dodatkami do kaczki możesz podać ziemniaki z wody, lub delikatne, ziemniaczane puree.

Jakie wino podać do kaczki?

Smak kaczego mięsa najlepiej podkreśli wino wyrwane czerwone. Świetnie sprawdzają się w tej roli wina francuskie - z Bordoux, Burgundii i Prowansji. Kaczka pieczona z jabłkami wyśmienicie smaku również z pełnym i wyrazistym w smaku winem białym - oczywiście wytrawnym. Polecamy zwłaszcza trunki ze szczepów pinot gris, pinot blank i riesling.

Sprawdź też nasze inne przepisy na kaczkę:

Kaczka pieczona z jabłkami i żurawinami

Kaczka z pomarańczowym sosem

Kaczka pod pierzynką z kurek

Pierś z kaczki w śliwkowej glazurze

Kaczka w sosie winnym z kluseczkami z mascarpone

Ocena: 2,7