Kaczka w sosie winnym z kluseczkami z mascarpone i modrą kapustą

2021-03-29
przepis-na-obiad-kaczka-w.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kaczka w sosie winnym świetnie smakuje z modrą kapusta i kluseczkami 
łatwy
60 min
4

Kinga Paruzel w finałowym odcinku "MasterChefa" przygotowała wspaniałe danie główne: kaczkę w sosie winnym z kluseczkami z mascarpone i modrą kapustą. Wypróbuj ten przepis!

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kaczki (po 150 g na porcję)
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • Sól, pieprz
  • 100-150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka galaretki z żurawiny
  • Odrobina octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka bardzo zimnego masła (opcjonalnie)
  • Kluski z mascarpone: 200 g mascarpone
  • 1 żółtko około
  • 100 g mąki pszennej
  • Sól do smaku
  • Modra kapusta: 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 mała cebula
  • 1/2 obranego jabłka
  • 3 śliwki kalifornijskie
  • 50 g boczku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skórę z kaczki naciąć w kratkę. Kaczkę oprószyć posolić, mielonym imbirem i cynamonem. Obsmażyć skórą do dołu na dobrze rozgrzanej patelni około 6-7 minut, następnie 1 minutę z drugiej strony. Kaczkę przełożyć do piekarnika na kratkę skórą do góry i piec 7 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • Z wytopionego z kaczki tłuszczu przygotować sos: do tłuszczu dodać wino i zredukować do 1/3. Dodać galaretkę żurawinową, doprawić cynamonem, imbirem, solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt słodkie można zakwasić octem balsamicznym. Gotować, aż galaretka się rozpuści i zagęści sos. Jeśli chcemy gładszego i bardziej świecącego sosu, pod koniec można dodać kawałek bardzo zimnego masła.
  • Mascarpone i żółtko połączyć, posolić, dodać tyle mąki, ile zabierze masa uważając, aby nie było jej za dużo, gdyż wtedy kluski będą twarde. Podzielić ciasto na części i formować wałeczki posypując w razie konieczności mąką. Ciąć ostrym nożem co 1 cm. Kluski gotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia (można je można dodatkowo obsmażyć na powstałym z wytopienia skóry kaczym tłuszczu).
  • Kapustę czerwoną poszatkować, opłukać zimną wodą i umieścić w garnku. Dodać ok 100 ml wina. Dusić ok 10-15 min. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek. Kiedy cały tłuszcz się wytopi dodać pokrojone w kostkę jabłko, cebulę, i śliwki. Smażyć ok 3-4 min. Kapustę skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać wszystkie składniki z patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić do momentu, aż kapusta będzie miękka.
  • Na talerzu ułożyć pokrojony w plastry filet kaczki, kluski oraz kapustę. Całość polać sosem.