Knedle ze śliwkami: tradycyjny przepis na pyszny obiad na słodko

Knedle ze śliwkami: tradycyjny przepis na pyszny obiad na słodko

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Knedle ze śliwkami polane masłem i zrumienioną bułeczką to pyszne dania obiadowe lub podwieczorek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Wykorzystaj przepis na knedle ze  śliwkami - jesienią ze świeżych węgierek, zimą z mrożonych. Tradycyjne knedle ze śliwkami najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem, ale jeśli lubisz eksperymentować, wypróbuj knedle z bułką tartą oprószone cynamonem. Albo podaj knedle ze śliwkami do pieczonej wieprzowiny polane sosem pieczeniowym. My jednak preferujemy i proponujemy klasyczny przepis. Oto knedle nadziewane śliwkami podawane ze śmietaną i cukrem.

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków

  • 1 szklanka mąki

  • 1 jajko

  • 0,5 kg śliwek, najlepiej dojrzałych węgierek

  • 0,5 szklanki cukru

  • 3 łyżki masła

  • 3 łyżki śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierz ziemniaki i ugotuj. Śliwki umyj, osusz, natnij, aby usunąć pestki zachowując przy tym kształt owocu.

  • Do miski z mąką i jajkiem dodaj przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki. Dokładnie wyrób ciasto.

  • Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką, wytnij kwadraty odrobinę większe od wielkości śliwki.

  • Na cieście ułóż śliwkę, posyp łyżeczką cukru. Złóż ciasto przyklejając do siebie przeciwległe rogi. Zroluj w ręku aż utworzy się kulka.

  • Wrzuć knedle do osolonej wody i gotuj od wypłynięcia 3-4 minuty. Odcedź na durszlaku. Podawaj z kleksem śmietany i oprószone cukrem (opcjonalnie).

Ocena: 3,7