Na obiad w tygodniu czy elegancką kolację? Ten przepis sprawdzi się za każdym razem

Na obiad w tygodniu czy elegancką kolację? Ten przepis sprawdzi się za każdym razem
Autor: Shutterstock.com Na obiad w tygodniu czy elegancką kolację? Ten przepis sprawdzi się za każdym razem
łatwy
15 min
4

Makaron w kremowym sosie Alfredo z krewetkami to prosty obiad, który świetnie smakuje i elegancko się prezentuje. Nie potrzebujemy dużej ilości składników, by go przygotować, a smak z mówi sam za siebie. Idealny na obiad w tygodniu, jak i na elegancką kolację.

Makaron Alfredo z krewetkami. Proste i eleganckie danie

Sos Alfredo cieszy się ogromną popularnością - i nic w tym dziwnego. Kremowy, prosty w przygotowaniu i idealnie komponujący się z makaronem - to marzenie dla każdego. A jak sprawić by całe danie było jeszcze lepsze? Dodać do niego krewetki! Ten przepis pozwoli nam się rozkoszować prostym daniem, które świetnie smakuje.

To danie sprawdzi się zarówno, jako szybki obiad w tygodniu, jak i na wykwintną kolację dla dwojga. Wystarczy zaledwie kilka składników i chwila roboty, by móc zaserwować ten pełen aromatu makaron.

Sos przygotowywany jest na śmietanie, co sprawia, że jest dość ciężki, jednak dzięki dodatkowi parmezanu i świeżej pietruszki nabiera on intensywnego aromatu, któremu wprost nie sposób się oprzeć. A wystarczy naprawdę minimalna ilość czasu spędzonego w kuchni.

Jeśli więc masz ochotę na kremowy makaron, który będzie gotowy w niecałe pół godziny, a będzie się prezentował jak z restauracji - to przepis właśnie dla ciebie. Proste składniki, szybkość przygotowania i wyśmienity smak, a to wszystko w jednym daniu.

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu (może być fettuccine, spaghetti albo tagliatelle)
  • 1 łyżka masła
  • 400 g krewetek
  • 4 ząbki czosnki
  • 90 g parmezanu tartego
  • 1 szklanka śmietanki min 30 proc.
  • sól
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy według instrukcji w garnku z osoloną wodą.
  • Krewetki oczyszczamy, usuwamy ogonki i jelito.
  • Na patelni rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy krewetki, posiekany czosnek i podsmażamy.
  • Dodajemy śmietanę i parmezan, cały czas mieszając.
  • Dodajemy posiekaną pietruszkę i sól.
  • Gotujemy, aż sos trochę zgęstnieje.
  • Dodajemy odcedzony makaron i całość dokładnie mieszamy.
Makaron z pomidorkami. Obiad w 15 minut.
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej