Weź makaron, parmezan i masło. Z tych składników wyczarujesz obłędny obiad w 15 minut
Dieta wegetariańska
Kuchnia włoska to mnóstwo smaku i aromatu. Wśród receptur z tego słonecznego kraju można odnaleźć prawdziwe kulinarne perełki. Jedną z nich jest pyszny makaron z aksamitnym i aromatyczny, sosem Alfredo. To danie, które smakuje przepysznie, a robi się je błyskawicznie z kilku prostych składników. Zobaczcie, jak przyrządzić szybki obiad z makaronem i wyśmienitym sosem Alfredo.
Z czego składa się sos Alfredo?
Aksamitny sos Alfredo to pyszny dodatek do makaronu. Jego korzenie sięgają XV wieku, kiedy to podawano potrawy zbliżone do współczesnej wersji tego pysznego dania. Na początku XX wieku przepis do perfekcji opanował Alfredo Di Lelio, który prowadził restaurację w Rzymie. To właśnie od jego imienia pochodzi nazwa kremowego sosu do makaronu. Dziś potrawa z makaronu fettuccine z dodatkiem sosu Alfredo znana jest prawie na całym świecie. Ma nawet swoje święto, które obchodzone jest 7 lutego.
Fettuccine Alfredo można łatwo i szybko zrobić w domu. Do przygotowania makaronu fettuccine z sosem Alfredo potrzebne są proste składniki, które bez trudu można kupić w wielu sklepach. Nie są to produkty sezonowe, więc włoskie danie można robić przez cały rok. Oprócz makaronu fettuccine na liście składników znalazły się więc takie składniki jak:
- masło
- parmezan
- przyprawy – sól i świeżo zmielony pieprz
Jak zrobić fettuccine Alfredo?
Przepis na makaron z doskonałym sosem Alfredo pochodzi z kuchni włoskiej. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Obiad we włoskim stylu można przygotować już w 15 minut. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a danie uda się i będzie smakować jak włoski oryginał.
Jak więc zrobić domowy makaron fettuccine z dodatkiem kremowego sosu Alfredo? To tylko kilka łatwych i szybkich kroków.
- 1. krok – ugotowanie makaronu
- 2. krok – przygotowanie sosu z masła, parmezanu, wody z gotowania makaronu i przypraw
- 3. krok – wymieszanie makaronu fettuccine z sosem
Jaki makaron do Alfredo?
Według tradycyjnej włoskiej receptury do tego pysznego i aromatycznego dania powinno używać się makaronu fettuccine. Ma kształt wąskich i długich wstążek, których szerokość wynosi 1 cm. Można jednak wykorzystać inny rodzaj makaronu. Sprawdzą się szerokie wstążki, czyli tagliatelle lub pappardelle. Kremowy sos Alfredo pysznie łączy się także z mniejszymi makaronami jak penne (rurki), fusilli (świderki) lub farfalle (kokardki).
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu fettuccine
- 200 g masła
- 200 g startego parmezanu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odlać 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Na dużej patelni roztopić masło i wsypać starty parmezan. Podgrzewać na średnim ogniu i mieszać, aż ser się roztopi i połączy z masłem. Wlać wodę z gotowania makaronu i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
- Dodać ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszać, tak aby makaron dokładnie pokrył się sosem. Podgrzewać na średnim ogniu około 3 minut.
- Podawać na obiad posypane startym parmezanem i świeżymi ziołami.