Mrożenie truskawek - jak zamrażać truskawki, by były smaczne?

Mrożenie truskawek - jak zamrażać truskawki, by były smaczne?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Truskawki warto w szczycie sezon zamrozić i zimą cieszyć się ich smakiem

Jak zamrozić truskawki, aby po rozmrożeniu nadal były smaczne? Sezon na truskawki niestety trwa krótko, a przecież słodkim smakiem soczystych owoców chcielibyśmy cieszyć się przez cały rok. Jest na to sposób - mrożenie świeżych owoców zebranych w pełni sezonu.

Truskawki są bardzo delikatnymi owocami, dlatego trzeba prawidłowo je zamrażać, aby się nie posklejały i nie zniszczyły swojej struktury.

Jak zamrozić truskawki?

Do mrożenia truskawek należy wybrać dojrzałe i dorodne owoce. Truskawki przebieramy i krótko opłukujemy w zimnej wodzie. Dopiero po myciu usuwamy szypułki (wtedy wnętrze owoców nie nasiąknie wodą)  i zostawiamy owoce, aby się wysuszyły. Można je rozłożyć na tackach wyłożonych papierowymi ręcznikami. Warto poświęcić czas na ten etap, bo nadmiar wody sprawi, że po rozmrożeniu truskawki stracą swoją jędrność.

Wysuszone truskawki mrozimy na początku na tackach. Owoce układamy osobno, aby się nie posklejały. Wkładamy do zamrażarki do komory w której panuje najniższa temperatura. Nowoczesne zamrażarki  mają specjalne szuflady do szybkiego  mrożenia - warto z nich skorzystać.

Ten etap mrożenia powinien trwać około dwóch godzin, potem truskawki można przełożyć do woreczków na mrożonki, albo do pudełek do mrożenia żywności. W zamrażalniku truskawki mogą przeleżeć do 12 miesięcy. Rozmrażać truskawki należy w lodówce i zjeść od razu po rozmrożeniu.

Polub na FB profil @Beszamelpl - codziennie dostarczamy nowe inspirujące przepisy i przydatne porady kulinarne.