Kompot z mrożonych truskawek: przepis jak zrobić pyszny napój

Kompot z mrożonych truskawek: przepis jak zrobić pyszny napój
Autor: Shutterstock.com Kompot z mrożonych truskawek smakuje jak ze świeżych
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kompot z mrożonych truskawek świetnie gasi pragnienie i obłędnie smakuje. Poza sezonem na truskawki to najtańsza możliwość wypicia tego boskiego napoju. Oto przepis jak zrobić pyszny napój z mrożonych truskawek. Smakujcie do woli! 

Porady, jak ugotować kompot z mrożonych truskawek

Truskawek nie należy gotować zbyt długo, bo się rozpadną.

Kompot słodzimy po ugotowaniu. W ten sposób lepiej kontrolujemy ilość dodanego cukru. 

Najpierw dodaj 2 łyżki cukru. Zamieszaj. Spróbuj. Ewentualnie dodaj cukru. 

Dodanie wanilii bardzo poprawia smak kompotu. 

Dodanie soku z cytryny podkreśla słodycz truskawek. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mrożonych truskawek
  • 1 l wody
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (z ziarenkami wanilii)
  • 2 łyżki cukru lub do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę zagotować z cukrem waniliowym i 1 łyżką soku z cytryny.
  • Dodać mrożone truskawki. Gotować 10 minut.
  • Zdjąć z ognia. Posłodzić cukrem. Spróbować i ewentualnie dosmaczyć sokiem z cytryny i większą dawką cukru.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej