Kompot z mrożonych truskawek: przepis jak zrobić pyszny napój
2021-06-12
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kompot z mrożonych truskawek świetnie gasi pragnienie i obłędnie smakuje. Poza sezonem na truskawki to najtańsza możliwość wypicia tego boskiego napoju. Oto przepis jak zrobić pyszny napój z mrożonych truskawek. Smakujcie do woli!
Porady, jak ugotować kompot z mrożonych truskawek
Truskawek nie należy gotować zbyt długo, bo się rozpadną.
Kompot słodzimy po ugotowaniu. W ten sposób lepiej kontrolujemy ilość dodanego cukru.
Najpierw dodaj 2 łyżki cukru. Zamieszaj. Spróbuj. Ewentualnie dodaj cukru.
Dodanie wanilii bardzo poprawia smak kompotu.
Dodanie soku z cytryny podkreśla słodycz truskawek.
SKŁADNIKI
- 500 g mrożonych truskawek
- 1 l wody
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (z ziarenkami wanilii)
- 2 łyżki cukru lub do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę zagotować z cukrem waniliowym i 1 łyżką soku z cytryny.
- Dodać mrożone truskawki. Gotować 10 minut.
- Zdjąć z ognia. Posłodzić cukrem. Spróbować i ewentualnie dosmaczyć sokiem z cytryny i większą dawką cukru.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?