Jak zrobić zakwas na chleb?
Jeżeli upieczemy chleb na domowym zakwasie, możemy mieć pewność, że nie znajdują się w nim żadne chemiczne środki. To zdrowa i smaczna alternatywa dla pieczywa o niewiadomym składzie. Sprawdź, jak zrobić zakwas na domowy chleb.
W piekarniach króluje pieczywo na chemicznych polepszaczach lub w najlepszym przypadku na drożdżach z przemysłowej produkcji. Tymczasem najbardziej naturalną i tradycyjną formą spulchniania pieczywa jest dodawanie do niego zakwasu, który powstaje w procesie fermentacji mąki żytniej. W ten sposób w mące tworzą się dzikie drożdże, potrzebne, by chleb mógł wyrosnąć. Zakwas jest tym lepszy, im starszy, dlatego jeżeli mamy znajomych, którzy już od pewnego czasu zajmują się produkcją chleba, to wystarczy poprosić ich o łyżkę zakwasu. Taka ilość wystarczy, by wyhodować od razu pełnowartościowy produkt. Wtedy na naszej głowie pozostaje tylko dokarmianie zakwasu, czyli dodawanie do niego mąki i wody.
Jak zrobić zakwas na chleb krok po kroku?
Do przyrządzenia zakwasu będziemy potrzebować tylko mąkę żytnią i wodę. Mąka powinna być możliwie wysokiego typu. Łączymy 100 g mąki ze 100 g letniej wody, mieszamy w dużym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w miejsce o temperaturze 25-30 st. C.
Następnego dnia dodajemy kolejne 100 g mąki i 100 g wody, mieszamy i odstawiamy. Tę procedurę powtarzamy przez kolejne trzy dni. Zatem pierwszy zakwas powinniśmy otrzymać w sumie po pięciu dniach.
Mikstura powinna nieco urosnąć i powinny pojawić się na niej pęcherzyki powietrza. Zakwas powinien wydzielać woń podobną do barszczu lub sfermentowanych jabłek. Do przygotowania chleba możemy zużyć część zakwasu, ale musimy pamiętać, żeby zawsze zachować niewielką ilość, która posłuży za zaczyn do następnej porcji.
Należy pamiętać, że zakwas jest żywym organizmem, ponieważ rosną w nim drożdże. By zakwas pogłębiał swoje właściwości, musimy go dokarmiać. W tym celu dodajemy do niego 100 g wody i 100 g mąki tego samego typu co na początku - i mieszamy. Jeżeli trzymamy zakwas w temperaturze pokojowej, ten proces musimy powtarzać codziennie. Możemy jednak schować go do lodówki, wtedy spowolnimy proces fermentacji. W tej sytuacji by go dokarmić, musimy raz na tydzień wyjąć go, ogrzać do temperatury pokojowej, dodać wodę i mąkę, wymieszać, zostawić na noc, a następnego dnia odstawić z powrotem do lodówki.