Co to jest TADŻIN i jak go przygotować?

Co to jest TADŻIN i jak go przygotować?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tadżin to sztuka gotowania, która przetrwała w Maroku i Północnej Afryce

Tadżin (tajine) lub tażin to danie pochodzące z krajów Maghrebu, północno-zachodniej Afryki, przygotowane w specjalnym glinianym naczyniu o tej samej nazwie. Danie może składać się z mięsa, kaszy i warzyw, a charakterystycznego smaku i aromatu nadaje tabil, czyli mieszanka przypraw.

Polecamy także: Marokański tadżin z wołowiny - przepis krok po kroku

Tadżin może składać się z różnych składników: jagnięciny, ryb, drobiu, kaszy, warzyw. Charakterystyczny smak zyskuje dzięki mieszance przypraw (tabil) składającej się z czosnku, kolendry, kuminu i papryki. W tradycyjnym tadżinie nie może zabraknąć również kiszonych cytryn. Nacięte wzdłuż owoce naciera się grubą solą, zalewa się gorącą wodą z 3-4 łyżkami soli i pozostawia w zamkniętym słoiku na 3 dni.

Tadżin (tajine) to nazwa naczynia, potrawy i synonim orientalnego smaku

 

Gliniane naczynie tadżin, do przygotowania potrawy o takiej samej nazwie, można kupić nawet w supermarkecie jednak najlepsze oczywiście możemy dostać na klasycznych bazarach w Maroku, Tunezji czy Libii.

Wypróbuj przepis na: Prawdziwy tadżin z kurczakiem i oliwkami

Charakterystyczne naczynie składa się z dwóch części: masywnej, lecz płytkiej podstawy oraz pokrywy w kształcie stożka. Przestrzeń w stożku pozwala parze, która wytwarza się podczas gotowania, skroplić się ponownie do potrawy. Dzięki temu mięso i warzywa gotowane są we własnym sosie, nabierając głębi aromatu. Najważniejsze w tadżinie jest to, aby dodając wielu przypraw nie zepsuć smaku potrawy, a jedynie go wzbogacić.

Tadżin jest bezpośrednim spadkobiercą antycznej sztuki gotowania. Podobne naczynia z półkolistymi pokrywami, wręcz duże gliniane klosze w kształcie dzwonu - clibanusy - znajdujemy na wielu stanowiskach archeologicznych epoki rzymskiej. 

Jak gotować w tadżinie?

Ponieważ naczynie wykonane jest ze spiekanej gliny, czasem również barwnie szkliwionej, należy przestrzegać kilku zasad, aby naczynie nie pękło. Spiekana glina wytrzymuje bardzo wysokie temperatury, ale nie lubi raptownych zmian. Nie wolno zimnego naczynia wkładać do gorącego piekarnika, ani gorącego naczynia stawiać na zimnym lub mokrym blacie. 

Tradycyjnie w tadżinie gotuje się zgodnie z wielowiekową tradycją na otwartym palenisku węglowym. Można jednak gotować na płycie kuchennej lub elektrycznej na metalowej podkładce, do kupienia w sklepach z gospodarstwem domowym. Choć w Maghrebie to świętokradztwo, u nas dopuszczalne jest przygotowanie tadżinu w piekarniku. 

Ocena: 3