Schab karkowy na obiad: karkówka po cygańsku w sosie [przepis]
2021-11-15
łatwy
20 min
4
Karkówka po cygańsku, upieczona w plastrach w aromatycznym sosie pasuje na obiad w gronie rodziny. Schab karkowy przyrządzony w ten sposób jest kruchy i soczysty. Karkówka w sosie pomidorowym po cygańsku z cebulą, pieczarkami i papryką to także porcja warzyw z pięciu zalecanych porcji dziennie.
SKŁADNIKI
- ok. 1,2 kg karkówki wieprzowej
- 500 g pieczarek
- 2 duże czerwone papryki
- 6 średnich cebul
- sól
- pierz
- mąka pszenna do obtoczenia
- 1 szklanka wody
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 strączek papryczki chili
- 150 g pikantnego ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżka papryki w proszku słodkiej
- szczypta chili w proszku
- sól
- pieprz
- zielenina do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso pokroić na plastry grubości 1 cm. Przyprawić solą i pieprzem. Plastry mięsa, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Podsmażone plastry ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę obrać, pokroić na ósemki, rozłożyć na mięsie.
- Pieczarki oczyścić, przekroić na połówki i wyłożyć na cebulę.
- Paprykę umyć, pokroić w cienkie paski, położyć na pieczarkach. Całość lekko oprószyć solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w garnuszku, papryczkę chili pokroić w plasterki, dodać do sosu. Gotowym sosem zalać mięso.
- Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika i piec ok 1,5-2 godziny w temperaturze 200°C.
- Podawać z kaszą jaglaną, jęczmienną lub gryczaną niepaloną.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne