Co zrobić z karkówki? 10 przepisów na karczek wieprzowy

Schab karkowy, zwany popularnie karkówką lub karczkiem wieprzowym, to gatunek mięsa wysoko ceniony przez smakoszy na całym świecie. Przerośnięta tłuszczem górna część schabu wieprzowego jest wyjątkowo krucha i smaczna. Zobacz jak można karkówkę przyrządzić na wiele sposobów: smażyć, dusić, piec w całości lub w plastrach.

Karkówka po meksykańsku: przepis na karkówkę z charakterem!

i

Autor: Shutterstock Karkówka z dodatkiem ostrych przypraw, cebuli, papryki, fasoli i kukurydzy, nie tylko jest sycąca, ale też ma iście latynoski temperament

Schab karkowy to jedno z najpyszniejszych mięs. W smaku karkówki jest cała esencja wieprzowej smakowitości. Jest nieco tłusta, a to podnosi tylko walory smakowe. Bo jak wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jest także krucha i soczysta. Czasem wręcz rozpływająca się w ustach. Doskonała pieczona w całości. Jeszcze lepsza pokrojona na plastry i upieczona w sosie własnym lub warzywnym. 

TOP 10 sprawdzonych przepisów na SCHAB KARKOWY, klikajcie i częstujcie się: 

Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Zobacz również GALERIĘ krok po kroku, jak przygotować chrupiące kotlety karkowe z piekarnika