Jak przygotować domowy ketchup?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
To ostatnia chwila, by kupić pachnące słońcem pomidory na domowy ketchup. Ma same zalety. Nie zawiera konserwantów, sztucznych dodatków, jest zdrowy także dla dzieci. Idealny do kanapek, jako dodatek do sałatek i sosów. Sprawdź, jak go zrobić.
Ketchup można przyrządzić w wersji łagodnej lub ostrej, wszystko zależy od dodanych przypraw. Powinien być gęsty, dlatego wybierajcie pomidory o mało wodnistym miąższu albo długo odparowujcie przecier.
SKŁADNIKI
- 3 kg pomidorów, najlepiej podłużnych (mają zwarty miąższ)
- 3 spore cukinie
- 4 duże cebule
- pół szklanki oleju
- kilka listków świeżej bazylii i oregano
- pół małej łyżeczki suszonego oregano i ziół prowansalskich
- szczypta ostrej papryki
- szczypta imbiru
- szczypta ostrej papryki
- świeżo mielony biały pieprz
- sól
- cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kroimy pomidory razem ze skórką oraz obrane cukinie i cebule. Wszystko wrzucamy do garnka, wlewamy olej i gotujemy pod przykryciem, aż całość się rozgotuje. Pod koniec dorzucamy świeże listki ziół.
- Przecieramy przez sito i gotujemy dalej bez pokrywki, by odparować ketchup mniej więcej do połowy objętości. Teraz czas na przyprawy. Jeśli ketchup ma być ostrzejszy, dodajemy więcej ostrej papryki i pieprzu.
- Po przyprawieniu studzimy – wtedy próbujemy, czy ketchup ma odpowiedni smak.
- Ponownie gotujemy, gorący przekładamy do słoiczków, zakręcamy. Umieszczamy w garnku z gorącą wodą (do połowy wysokości słoików) i nie doprowadzając do wrzenia wody, pasteryzujemy 15 minut.