Przecier pomidorowy na zimę: jak zrobić przecier z pomidorów?
2021-09-08
średni
50 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne pomidory to symbol końca lata. Warto w tym czasie przyrządzić jak najwięcej przetworów z pomidorów na zimę. Podajemy łatwy przepis na przecier pomidorowy. Taki domowy przecier jest niesamowicie aromatyczny i znacznie zdrowszy od sklepowego, a ugotowana na nim pomidorówka smakuje nieziemsko.
SKŁADNIKI
- 5 kg pomidorów
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory umyć, pokroić w cząstki. Włożyć do rondla i rozgotować.
- Miazgę przetrzeć przez sito, by odrzucić skórki i pestki.
- Przetarte pomidory ponownie włożyć do rondla, zagotować, dodać sól i cukier.
- Gorącym przecierem napełniać uprzednio umyte i wygotowane lub wyprażone w piecyku słoiki.
- Słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut w temperaturze 90 st. C.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Sprawdź inne przepisy na przetwory z pomidorów!
Domowy ketchup: jak go zrobić?
Mrożenie pomidorów: jak mrozić pomidory na zimę?
Domowe suszone pomidory: przepis + WIDEO