Pikantna wieprzowina duszona z fasolą i kukurydzą

Pikantna wieprzowina duszona z fasolą i kukurydzą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wieprzowina duszona z fasolą i kukurydzą doprawiona ostrą papryką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Wieprzowina duszona z fasolą i kukurydzą to pikantne danie - idealne na rodzinny obiad lub spotkanie w gronie przyjaciół. Pachnące przyprawami, sycące nasz żołądek i kojące duszę - doskonała potraw na chłodniejsze dni. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Mięso wytrzyj papierowym ręcznikiem i pokrój w grubą kostkę.

  • Rozgrzej olej w dużym żeliwnym naczyniu i smaż mięso do zrumienienia na silnym ogniu. Najlepiej smażyć porcjami, przez około 5 minut każdą porcję, aby mięso się smażyło, a nie gotowało we własnym sosie.

  • Dopraw solą i chili w proszku. Dodaj pomidory i bulion. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś przez około 2 godziny od czasu do czasu mieszając.

  • Paprykę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Oczyść chili, umyj i pokrój w pierścienie. Wlej fasolę do durszlaka i opłucz zimną wodą.

  • Dodaj paprykę i chili do mięsa około 30 minut przed końcem gotowania.

  • Dodaj fasolę do gulaszu na 10 minut przed końcem gotowania.

  • Podawaj z ryżem lub makaronem. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5