Najlepsza marynata do schabowych bez mleka i cebuli. Jej sekretem jest ten nieoczywisty składnik
Kolety schabowe to klasyczne danie kuchni polskiej. Cienkie plastry schabu w chrupiącej panierce smakują zawsze. Aby były jeszcze lepsze, wcześniej mięso warto zamarynować. Zapomnijcie o mleku i cebuli. Teraz marynatę do kotletów schabowych robi się z zupełnie innych składników. Dzięki niej są pyszne, soczyste i i miękkie. Jak zrobić najlepszą marynatę do schabowych? Poznajcie łatwy przepis na kotlety ze schabu w rewelacyjnej marynacie.
W czym moczyć kotlety schabowe przed smażeniem?
Aby domowe kotlety schabowe smakowały najlepiej na świecie, przed smażeniem warto zamarynować je mieszance kilku prostych i niedrogich składników. Można je kupić nawet w małych osiedlowych sklepach. Są dostępne bez względu na porę roku. Właśnie dlatego tę aromatyczną marynatę do schabowych można robić na okrągło. Wystarczy wypróbować ten patent tylko raz, aby kotlety schabowe robić według tego przepisu już zawsze.
Czym zamarynować schab na kotlety schabowe? Te składniki są niezbędne, aby zrobić marynatę, dzięki której schaboszczaki będą kruche i soczyste:
- olej
- ketchup
- musztarda
- czosnek
- majeranek
Jak zrobić marynatę do kotletów schabowych?
Obłędne kotlety schabowe przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu smakują wyśmienicie. To prawdziwa uczta dla podniebienia. Przepis na schabowe marynowane w ketchupie nie jest skomplikowany. To tylko kilka łatwych kroków. Nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak, jak powinno. Warto jednak pamiętać, że schabowe powinny spędzić w marynacie przynajmniej godzinę. Dopiero po tym czasie można je panierować i smażyć na patelni.
Jak więc usmażyć pyszne domowe kotlety schabowe w marynacie z nieoczywistych składników? Przepis jest naprawdę łatwy.
- 1. krok – rozbicie schabu na cienkie kotlety
- 2. krok – przygotowanie marynaty z ketchupu, musztardy, oleju, czosnku i majeranku
- 3. krok – przełożenie schabu do marynaty i odstawienie mięsa na godzinę
- 4. krok – panierowanie kotletów w mące, jajku i bułce tartej
- 5. krok – usmażenie kotletów schabowych na patelni
Jak podawać kotlety schabowe w marynacie?
Miękkie i idealnie kruche kotlety schabowe marynowane w ketchupie i musztardzie to polska klasyka w nowoczesnym wydaniu. Schaboszczaki przyrządzone według tego sprawdzonego przepisu sprawdzą się na rodzinnym obiedzie. Aby posiłek był w pełni kompletny, warto podać je z różnymi dodatkami. Schabowe pysznie smakują z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Można przygotować także kremowe purѐe. Obowiązkowe są także surówki. Do kotletów schabowych pasują surówki z kapusty lub mizeria.
SKŁADNIKI
- 4 kotlety schabowe
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
marynata:- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety schabowe rozbić i doprawić z obu stron solą i pieprzem.
- Do miski przelać olej. Dodać ketchup i musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
- Do marynaty przełożyć kotlety schabowe i dokładnie je natrzeć. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę lub dłużej.
- Schabowe wyjąć z marynaty i lekko usunąć jej nadmiar. Kotlety panierować w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nich kotlety schabowe, aż nabiorą złotego koloru i zaczną się delikatnie rumienić.
- Podawać z ziemniakami i surówką z kapusty lub z mizerią.