Udka drobiowe po belgijsku - z rodzynkami i boczkiem

2019-05-29 7:01

Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę niestandardowym obiadem przygotuj kurczaka po belgijsku. Delikatne mięso w towarzystwie boczku, cebuli, rodzynek i piwa smakuje wybornie.

Udka drobiowe po belgijsku
Autor: Shutterstock Udka drobiowe po belgijsku to smaczna propozycja na rodzinny obiad.

Składniki:

4 udka z kurczaka

6 plastrów boczku

szklanka jasnego piwa

50 g rodzynek

łyżka masła

liść laurowy

3 cebule

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

łyżka cukru

Rodzynki zalać piwem i dodać cukier, moczyć godzinę i osączyć.

Udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu, skropić piwem i oliwą, dodać listek laurowy.

W pustych miejscach ułożyć plastry boczku zwinięte w ruloniki i cebulę pokrojoną na ćwiartki.

Przyprawić solą, pieprzem i cukrem, na wierzchu ułożyć wiórki masła i rodzynki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza i piec 40 min.

Co jakiś czas polewać sosem i odwracać na drugą stronę.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek