Przepis na świąteczne pierniczki. Wypróbuj!

2021-03-29
Przepis na świąteczne pierniczki. Wypróbuj!
Autor: Shutterstock Świąteczne pierniczki - ulubione przez dzieci i dorosłych. Doskonałe do współneo wypiekania, zdobienia i... jedzenia.
łatwy
40 min
4

Korzenne pierniczki z miodem to najpopularniejsze ciastka świąteczne pieczone na Boże Narodzenie. Kruche pierniki można zjeść od razu, włożyć do ozdobnej puszki lub użyć do dekoracji choinki. To ciastka uniwersalne, także do przygotowania poza sezonem świątecznym. Jeśli jeszcze nie próbowałeś samodzielnie upiec ciastek na Boże Narodzenie, podajemy prosty przepis na pierniczki świąteczne, które zawsze się udają. Przygotuj więc foremki, lukier i kolorowe posypki!

Polecamy również inne przepisy na świąteczne ciasteczka: Świąteczne pierniczki Anny Starmach, Niemieckie pierniczki migdałowe oraz Pierniczki przekładane powidłami.

Sprawdź również >>> Piernik marchewkowy

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 torebki przyprawy piernikowej (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnie jajko (+ 1 jajko do posmarowania)
  • 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj stolnicę lub przetrzyj kuchenny blat.
  • Wysyp mąkę, dodaj gorący miód (rozpuszczony, w płynnej formie) i wymieszaj. Dodaj cukier, sodę i przyprawy oraz jedno jajko (dobrze, gdy masa przestygnie!).
  • Teraz zagniataj ciasto stopniowo dolewając trochę mleka. Cisto musi być gładkie, dobrze wyrobione, gęste i średnio twarde. Gotowe? To rozwałkuj je na placek i wykrój foremkami wzory pierniczków! Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
  • Każdego pierniczka posmaruj rozbełtanym jajkiem i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 10-15 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, potem stwardnieją. Twarde ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie. Po tym czasie znów zmiękną.
  • To, jak udekorujesz pierniczki zależy tylko od ciebie! Możesz użyć roztopionej czekolady, lukrów, pisaków, posypki... Daj się ponieść wyobraźni! Polecamy również przygotować domowy lukier. Jak to zrobić? Spraw tutaj.