Piernik marchewkowy z kremem waniliowym: szybki przepis na świąteczne ciasto

Piernik marchewkowy z kremem waniliowym: szybki przepis na świąteczne ciasto

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Piernik marchewkowy  przygotowuje się szybko, a ciasto długo zachowuje świeżość

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Poznaj przepis na nietypowy piernik - z marchewką. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się ze smakiem bakalii i zapachem piernika. Proponowany piernik jest łatwy do wykonania, a dodatek  marchewki sprawia, że długo pozostaje wilgotny.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki na bazie warzyw: Piernik z dyni, Bezglutenowy piernik dyniowy na mące gryczanej oraz Piernikowe brownie z czerwonej fasoli (przepis wegański).

Składniki

  • 2 szklanki marchewki utartej na grubej tarce

  • łyżeczka cynamonu

  • pół łyżeczki imbiru

  • szklanka bakalii (orzechy, suszone śliwki, morele)

  • szklanka wiórków kokosowych

  • ¾ szklanki brązowego cukru

  • 2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • pół szklanki oleju słonecznikowego

  • pół szklanki mleka

  •  

  • Krem waniliowy:

  • pół kostki masła, opakowanie cukru waniliowego

  • 400 g białego sera

  • pół kostki masła

  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchew połączyć z cynamonem, imbirem, bakaliami i olejem.

  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste.

  • Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki (można ją też wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w 180ºC około 1 godziny.

  • Na wierzch przestudzonego piernika położyć masę z białego sera i masła, utartego na gładko z cukrem waniliowym.

Ocena: 0