Piernik marchewkowy: szybki przepis na świąteczne ciasto

Piernik marchewkowy: szybki przepis na świąteczne ciasto

Autor Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

Piernik marchewkowy  przygotowuje się szybko, a ciasto długo zachowuje świeżość

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Poznaj przepis na nietypowy piernik - z marchewką. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się ze smakiem bakalii i zapachem piernika. Poroponowany piernik jest łatwy do wykonania, a dodatek  marchewki sprawia, że długo pozostaje wilgotny.

Składniki

  • 2 szklanki marchewki utartej na grubej tarce
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • szklanka bakalii (orzechy, suszone śliwki, morele)
  • szklanka wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki mleka
  • Krem waniliowy:
  • pół kostki masła, opakowanie cukru waniliowego
  • 400 g białego sera
  • pół kostki masła
  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchew połączyć z cynamonem, imbirem, bakaliami i olejem.

  • Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste.

  • Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki (można ją też wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w 180ºC około 1 godziny.

  • Na wierzch przestudzonego ciasta położyć masę z białego sera i masła, utartego na gładko z cukrem waniliowym.