W książce „Mięso mielone” proponujemy bardzo urozmaicony jadłospis. Zaczynamy od dań na niewielki głód, a więc tatar w kilku odsłonach, kofty, kebabczeta, a potem przepisy na kotlety z przeróżnymi dodatkami, zrazy, klopsy i pieczenie w cieście, burgery czy cepeliny. Podpowiadamy, jak kupować mięso – zmielone czy do mielenia. Radzimy, jaką maszynkę do mielenia kupić, by służyła przez długie lata, oraz jak w niej ostrzyć noże, czyścić sitka itd.
Piszemy o tajnikach udanego smażenia, duszenia, grillowania i pieczenia mięsa mielonego. Pokazujemy, jak z prostych potraw codziennej kuchni dzięki oryginalnym przyprawom i dodatkom można przyrządzić coś nietypowego, a pełnego smaku.
Ponadto 100 przepisów na tatar (befsztyk tatarski), kotlety, pulpety, klopsiki i kuleczki, klopsa, pieczeń, roladę, terriny i pasztety, gołąbki i dolmy (dolmades), domowe burgery i fit burgery, zapiekanki, np. pastitsio, musaka, potrawki.
PRZEPISY Z KSIĄŻKI „MIĘSO MIELONE”:
Hit ze Szwecji, czyli köttbullar
Kotlety mielone z farszem grzybowym
Klops z makaronem owinięty bakłażanem