Zapiekane ziemniaki

2021-03-29
Zapiekane ziemniaki
Autor: Shutterstock Ziemniaki zapiekane faszerowane mięsem mielonym
łatwy
40 min
4

Ziemniaki zapiekane faszerowane mięsem mielonym są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne. Wystarczy wydrążyć miąższ, napełnić je farszem i zapiec lub udusić.

Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wymieszać z posiekaną cebulą i odsączoną kukurydzą. Dodać zmielone przyprawy, sól oraz pieprz.
  • Uformować niewielkie płaskie kotleciki i lekko obsmażyć na patelni.
  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, po ostudzeniu przekroić wzdłuż na pół. Lekko wydrążyć.
  • Na każdej części ułożyć kotlecik, plaster pomidora, posypać posiekanym szczypiorkiem.
  • Ułożyć oddzielnie na folii aluminiowej, zawinąć i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
  • Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby