Zapiekanka bobotie

2021-03-29
Zapiekanka bobotie
Autor: Shutterstock Bobotie to zapiekanka, której korzeni trzeba szukać na Jawie (danie indonezyjskie)
łatwy
60 min
4

Bobotie to zapiekanka, której korzeni trzeba szukać na Jawie (danie indonezyjskie), największą popularnością cieszy się jednak w Republice Południowej Afryki, gdzie stała się daniem tradycyjnym.

Przepis pochodzi z książki "Mięso mielone na 100 sposobów"

SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonej jagnięciny lub wołowiny  
  • 2 kromki tostowego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła  
  • 2 łyżki startego imbiru
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki  
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki sosu worcester  
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego  
  • 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki suszonych moreli  
  • 2 jajka  
  • 200 ml mleka  
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nagrzać piekarnik do 200ºC. Chleb tostowy namoczyć w mleku.
  • Obrany i drobno posiekany czosnek przysmażyć krótko na maśle. Dodać mięso, smażyć, mieszając i rozgniatając większe grudki. Dodać kmin, paprykę, ocet winny, rodzynki, pokrojone drobno morele, sól, pieprz, curry, sos worcester, starty imbir, koncentrat pomidorowy oraz rozmoczony chleb.
  • Starannie mieszać, tak żeby nie było grudek. Poddusić przez 15 minut.
  • Przełożyć do formy żaroodpornej.
  • Jajka wymieszać z mlekiem, w którym moczył się chleb, solą i pieprzem na gładką masę. Mieszanką polać mięso, wstawić do piekarnika na 40 minut.
  • Gotową zapiekankę kroić. Podawać z żółtym ryżem i sałatą.
  • Przepis pochodzi z książki „Mięso mielone”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby