Aromatyczna pizza z kurczakiem i warzywami. Najłatwiejszy przepis na włoski przysmak
Pizza to najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Pierwsze lokale, które zaczęły serwować ten przysmak, pojawiły się już w XVIII wieku w Neapolu. Od tamtej pory powstały tysiące przepisów na pizzę. Dziś pizzę bez trudu można zrobić w domu, dlatego warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu. Pizza z kurczakiem i warzywami jest prosta, a jej smak i aromat zachwyca.
Jakie dodatki do pizzy z kurczakiem?
Lista składników, które wykorzystuje się do przyrządzenia smacznej włoskiej pizzy, została podzielona na trzy części. Pierwszą z nich stanową produkty, z których robi się ciasto drożdżowe na spód. Druga część to składniki potrzebne do przygotowania domowego sosu pomidorowego, a trzecia obejmuje produkty do farszu. Wszystkie składniki potrzebne do upieczenia domowej pizzy są łatwo dostępne bez względu na porę roku.
Co jest więc potrzebne do upieczenia pysznej i aromatycznej pizzy jak z włoskiej trattorii?
- składniki do ciasta drożdżowego – mąka pszenna, drożdże instant, woda, oliwa z oliwek, cukier, sól
- składniki do sosu pomidorowego – krojone pomidory, oliwa z oliwek, czosnek, bazylia, oregano, cukier, sól, pieprz
- składniki do farszu – pierś kurczaka, czerwona cebula, czerwona papryka, pieczarki, oliwa z oliwek, świeża bazylia, ser mozzarella
Jakie warzywa można dodać do pizzy?
Upieczona według tego sprawdzonego przepisu pyszna pizza z kurczakiem jest wzbogacona kolorowymi warzywami. Podstawą są pieczarki, czerwona cebula i papryka. Przepis można jednak modyfikować i dodać do pizzy inne warzywa. Sprawdzą się zielone lub czarne oliwki, kukurydza czy pokrojona w cienkie plasterki cukinia. Cebulę można zastąpić porem, a zamiast pieczarek dodać boczniaki lub kurki.
Jak przygotować pierś z kurczaka na pizzę?
Jednym z głównych składników w tej pysznej domowej pizzy jest pierś kurczaka. Zanim trafi do pizzy, należy odpowiednio ją przygotować. Mięso trzeba pokroić na mniejsze kawałki i doprawić uniwersalną przyprawą lub swoją ulubioną mieszanką. Tak przygotowanego kurczaka podsmaża się na patelni razem z kolorowymi warzywami, a następnie przekłada na pizzę i całość wstawia do piekarnika.
Jak zrobić pizzę z kurczakiem i warzywami?
Przepis na przepyszną i niezwykle aromatyczną pizzę wzbogaconą kawałkami kurczaka i warzywami nie jest trudny. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, to wyborne włoskie danie uda się i będzie smakować każdemu. Warto jednak stosować się do wszystkich zaleceń podanych w przepisie.
Jak więc przygotować tę obłędną pizzę z kurczakiem i kolorowymi warzywami? Przepis jest prosty i został podzielony na kilka łatwych kroków.
- 1. krok – wyrobienie ciasta na spód i odstawienie go do wyrośnięcia
- 2. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
- 3. krok – przygotowanie farszu do pizzy z kurczaka i warzywa
- 4. krok – złożenie pizzy
- 5. krok – upieczenie pizzy z kurczakiem i warzywami w piekarniku
SKŁADNIKI
- spód:
- 120 g mąki pszennej typ 00
- 80 ml wody
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki drożdży suszonych instant
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- sos pomidorowy:
- 200 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta cukru
- sól, pieprz
farsz:- 150 g piersi kurczaka
- 150 g startego sera mozzarella
- 100 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor
- garść listków bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy do kurczaka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesypać do miski i wlać wodę oraz oliwę z oliwek. Wymieszać.
- Wsypać drożdże, cukier i sól. Wyrobić jednolite ciasto, uformować kulę i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory z puszki i doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
- Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i doprawić uniwersalną przyprawą.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, aż się zeszkli. Dodać kawałki kurczaka, pokrojone w kostkę pieczarki i czerwoną paprykę. Smażyć, aż mięso zacznie się rumienić, a warzywa staną się miękkie.
- Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na okrągły placek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować sosem pomidorowym i równomiernie rozłożyć farsz z warzyw i kurczaka. Posypać startą mozzarellą i listkami bazylii.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut, aż ser się roztopi i zacznie lekko rumienić.
- Podawać na ciepło z pokrojonym w plastry pomidorem na obiad lub jako imprezową przekąskę.