Aromatyczna pizza z kurczakiem i warzywami. Najłatwiejszy przepis na włoski przysmak

pizza z kurczakiem i warzywami
Autor: Shutterstock Oto przepis na najlepszą domową pizzę. Z kurczakiem i warzywami smakuje obłędnie.
łatwy
90 min
4

Pizza to najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Pierwsze lokale, które zaczęły serwować ten przysmak, pojawiły się już w XVIII wieku w Neapolu. Od tamtej pory powstały tysiące przepisów na pizzę. Dziś pizzę bez trudu można zrobić w domu, dlatego warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu. Pizza z kurczakiem i warzywami jest prosta, a jej smak i aromat zachwyca.

Jakie dodatki do pizzy z kurczakiem?

Lista składników, które wykorzystuje się do przyrządzenia smacznej włoskiej pizzy, została podzielona na trzy części. Pierwszą z nich stanową produkty, z których robi się ciasto drożdżowe na spód. Druga część to składniki potrzebne do przygotowania domowego sosu pomidorowego, a trzecia obejmuje produkty do farszu. Wszystkie składniki potrzebne do upieczenia domowej pizzy są łatwo dostępne bez względu na porę roku.

Co jest więc potrzebne do upieczenia pysznej i aromatycznej pizzy jak z włoskiej trattorii?

  • składniki do ciasta drożdżowego – mąka pszenna, drożdże instant, woda, oliwa z oliwek, cukier, sól
  • składniki do sosu pomidorowego – krojone pomidory, oliwa z oliwek, czosnek, bazylia, oregano, cukier, sól, pieprz
  • składniki do farszu – pierś kurczaka, czerwona cebula, czerwona papryka, pieczarki, oliwa z oliwek, świeża bazylia, ser mozzarella

Jakie warzywa można dodać do pizzy?

Upieczona według tego sprawdzonego przepisu pyszna pizza z kurczakiem jest wzbogacona kolorowymi warzywami. Podstawą są pieczarki, czerwona cebula i papryka. Przepis można jednak modyfikować i dodać do pizzy inne warzywa. Sprawdzą się zielone lub czarne oliwki, kukurydza czy pokrojona w cienkie plasterki cukinia. Cebulę można zastąpić porem, a zamiast pieczarek dodać boczniaki lub kurki.

Jak przygotować pierś z kurczaka na pizzę?

Jednym z głównych składników w tej pysznej domowej pizzy jest pierś kurczaka. Zanim trafi do pizzy, należy odpowiednio ją przygotować. Mięso trzeba pokroić na mniejsze kawałki i doprawić uniwersalną przyprawą lub swoją ulubioną mieszanką. Tak przygotowanego kurczaka podsmaża się na patelni razem z kolorowymi warzywami, a następnie przekłada na pizzę i całość wstawia do piekarnika.

Jak zrobić pizzę z kurczakiem i warzywami?

Przepis na przepyszną i niezwykle aromatyczną pizzę wzbogaconą kawałkami kurczaka i warzywami nie jest trudny. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, to wyborne włoskie danie uda się i będzie smakować każdemu. Warto jednak stosować się do wszystkich zaleceń podanych w przepisie.

Jak więc przygotować tę obłędną pizzę z kurczakiem i kolorowymi warzywami? Przepis jest prosty i został podzielony na kilka łatwych kroków.

  • 1. krok – wyrobienie ciasta na spód i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 2. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
  • 3. krok – przygotowanie farszu do pizzy z kurczaka i warzywa
  • 4. krok – złożenie pizzy
  • 5. krok – upieczenie pizzy z kurczakiem i warzywami w piekarniku

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 120 g mąki pszennej typ 00
  • 80 ml wody
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki drożdży suszonych instant
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  •  
  • sos pomidorowy:
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

  • farsz:
  • 150 g piersi kurczaka
  • 150 g startego sera mozzarella
  • 100 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • garść listków bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy do kurczaka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesypać do miski i wlać wodę oraz oliwę z oliwek. Wymieszać.
  • Wsypać drożdże, cukier i sól. Wyrobić jednolite ciasto, uformować kulę i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory z puszki i doprawić solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.
  • Pierś kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i doprawić uniwersalną przyprawą.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, aż się zeszkli. Dodać kawałki kurczaka, pokrojone w kostkę pieczarki i czerwoną paprykę. Smażyć, aż mięso zacznie się rumienić, a warzywa staną się miękkie.
  • Ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na okrągły placek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować sosem pomidorowym i równomiernie rozłożyć farsz z warzyw i kurczaka. Posypać startą mozzarellą i listkami bazylii.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 25 minut, aż ser się roztopi i zacznie lekko rumienić.
  • Podawać na ciepło z pokrojonym w plastry pomidorem na obiad lub jako imprezową przekąskę.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!
Anna Szulc-Górska
więcej