Prosty sos pomidorowy: do gołąbków, makaronu, pizzy i zapiekanek
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Sos pomidorowy to jeden z najpopularniejszych sosów we Włoszech. Jest niezwykle łatwy i szybki w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczny. Nadaje się nie tylko do makaronu i zapiekanek, ale też do polskich swojskich gołąbków.
Jeśli sezon na dobre pomidory już się skończył, do przygotowania tego sosu możesz wykorzystać pomidory w puszce - najlepsze są te pozbawione skórki, w kawałkach i sosie własnym. Na podaną proporcje innych składników użyj 2 puszek.
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 2 małe cebule
- ząbek czosnku
- do smaku: cukier, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparz,obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki
- Pokrój dość drobno cebulę i czosnek (możesz go też przecisnąć przez praskę)
- Rozgrzej w garnku oliwę, dodaj cebulę, lekko ją podsmaż, aż będzie szklista.
- Wrzuć pomidory i czosnek
- Gotuj do momentu, gdy pomidory i cebula będą rozgotowane.
- Dodaj przyprawy.
- Sos przetrzyj przez sitko lub rozdrobnij blenderem.
- W miarę potrzeby - jeszcze odparuj do pożądanej gęstości.