Zapiekanki z mozzarellą i estragonem: przepis na śniadanie lub szybką przekąskę
2022-04-06
łatwy
15 min
4
Masz już dość standardowych kanapek na śniadanie? Proponujemy przygotowanie zapiekanek z mozzarellą i estragonem, który doda im ciekawego smaku i aromatu. Przygotowanie takich zapiekanek z mozzarellą nie zajmie Ci zbyt dużo czasu, a na pewno przełamią monotonię porannego menu.
SKŁADNIKI
- 1 duża bagietka
- 250 g sera mozzarella
- 250 g twardego sera żółtego
- masło
- kilka gałązek świeżego estragonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bagietkę kroimy na kawałki ok. 10-centymetrowe. Rozcinamy na pół, pozostawiając jeden bok nieprzecięty.
- Sery kroimy na cienkie plasterki. Bagietkę smarujemy niedużą ilością masła. Wkładamy warstwę mozzarelli, sera twardego i posypujemy listkami estragonu. Zamykamy bagietkę i opiekamy w opiekaczu (najlepiej grillowym) kilka minut, aż się zarumieni, a ser się rozpuści.
- Bagietki można też opiekać w piekarniku. Zapiekanki lekko studzimy - można je polać np. sosem tzatziki.
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?
Tak przygotowane zapiekanki będą dobrze smakowały z różnego rodzaju sosami. Świetnie nadaje się np. orzeźwiający sos tzatziki.