Zapiekanki z mozzarellą i estragonem: przepis na śniadanie lub szybką przekąskę

2022-04-06
przepis_na_szybka_przekaske_jak.jpg
Autor: photos.com Wersja rozbudowana - kanapkę możesz wzbogacić wędliną, sałatą, pomidorami... czym lodówka bogata!
łatwy
15 min
4

Masz już dość standardowych kanapek na śniadanie? Proponujemy przygotowanie zapiekanek z mozzarellą i estragonem, który doda im ciekawego smaku i aromatu. Przygotowanie takich zapiekanek z mozzarellą nie zajmie Ci zbyt dużo czasu, a na pewno przełamią monotonię porannego menu.

SKŁADNIKI

  • 1 duża bagietka
  • 250 g sera mozzarella
  • 250 g twardego sera żółtego
  • masło
  • kilka gałązek świeżego estragonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bagietkę kroimy na kawałki ok. 10-centymetrowe. Rozcinamy na pół, pozostawiając jeden bok nieprzecięty.
  • Sery kroimy na cienkie plasterki. Bagietkę smarujemy niedużą ilością masła. Wkładamy warstwę mozzarelli, sera twardego i posypujemy listkami estragonu. Zamykamy bagietkę i opiekamy w opiekaczu (najlepiej grillowym) kilka minut, aż się zarumieni, a ser się rozpuści.
  • Bagietki można też opiekać w piekarniku. Zapiekanki lekko studzimy - można je polać np. sosem tzatziki.
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?

Tak przygotowane zapiekanki będą dobrze smakowały z różnego rodzaju sosami. Świetnie nadaje się np. orzeźwiający sos tzatziki.

Apetyt na więcej? Zobacz: Pasty kanapkowe i inne smarowidła do chleba - 10 obłędnych przepisów