Mięso mielone, boczek i mozzarella. Wyborne roladki zachwycą nawet teściową
Z mięsa mielonego można przyrządzić różne pyszności. Jednym z kulinarnych hitów są obłędne roladki, w środku których kryje się wędzony boczek i włoski ser mozzarella. Danie smakuje wybitnie i świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Przepis jest błyskawiczny i nieskomplikowany. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić smakowite roladki z boczkiem i mozzarellą.
Roladki z boczkiem i mozzarellą – składniki
Soczyste roladki to danie w stylu kuchni włoskiej. Do ich przyrządzenia wykorzystuje się składniki, które są typowe dla potraw ze słonecznej Italii. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i można je kupić w prawie każdym polskim sklepie przez cały rok. Sekretem smaku tego wybornego dania jest jeden składnik. Masę mięsną, z której formuje się roladki, podkręca starty parmezan. To właśnie ten produkt sprawia, że roladki smakują tak dobrze.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowe roladki z mięsa mielonego? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- mięso mielone
- wędzony boczek
- ser mozzarella
- parmezan
- jajka
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól, pieprz, bazylia, oregano
Jak zrobić roladki z boczkiem i mozzarellą?
Przepis na pyszne i aromatyczne roladki wypełnione wędzonym boczkiem i mozzarellą pochodzi z kuchni włoskiej. Przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Wszystkie czynności są proste, a postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie uda się już za pierwszym razem.
Jak więc zrobić włoskie roladki z boczkiem i mozzarellą? Przepis jest łatwy i został podzielony na poszczególne kroki.
- 1. krok – przygotowanie masy mięsnej
- 2. krok – uformowanie roladek z boczkiem i mozzarellą
- 3. krok – upieczenie włoskich roladek w piekarniku
Z czym podawać roladki z boczkiem i mozzarellą?
Soczyste roladki, których tajemnicą jest aromatyczny boczek i ciągnący ser mozzarella, to pomysł na wielki rodzinny obiad. Danie na pewno zrobi wrażenie na gościach i każdy będzie prosił o przepis. Aby posiłek był kompletny, warto podać do niego różne dodatki. Sprawdzą się pieczone ziemniaki lub purèe. Roladki pysznie łączą się także z ryżem. Do takiego obiadu dobrze jest przygotować domowe surówki. Z roladkami z boczkiem i mozzarellą idealnie komponują się sałatki z pomidorów czy kapusty.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 200 g sera mozzarella
- 200 g wędzonego boczku
- 100 g drobno startego parmezanu
- 80 g bułki tartej
- 3 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone przełożyć do miski. Wsypać parmezan i bułkę tartą. Wbić jajka i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolitą masę.
- Masę mięsną podzielić na 4 porcje. Każdą z nich rozpłaszczyć na dłoni. Na środku nałożyć po plasterku boczku i mozzarelli. Zwinąć i zlepić.
- Każdą roladkę owinąć boczkiem i ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 45 minut.
- Podawać na gorąco z ziemniakami i chrupiącą surówką.