Mięso mielone, boczek i mozzarella. Wyborne roladki zachwycą nawet teściową

roladki z boczkiem i mozzarellą
Autor: Shutterstock Obłędne roladki z boczkiem i mozzarellą to pomysł na rodzinny obiad.
łatwy
15 min
4

Z mięsa mielonego można przyrządzić różne pyszności. Jednym z kulinarnych hitów są obłędne roladki, w środku których kryje się wędzony boczek i włoski ser mozzarella. Danie smakuje wybitnie i świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Przepis jest błyskawiczny i nieskomplikowany. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić smakowite roladki z boczkiem i mozzarellą.

Roladki z boczkiem i mozzarellą – składniki

Soczyste roladki to danie w stylu kuchni włoskiej. Do ich przyrządzenia wykorzystuje się składniki, które są typowe dla potraw ze słonecznej Italii. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i można je kupić w prawie każdym polskim sklepie przez cały rok. Sekretem smaku tego wybornego dania jest jeden składnik. Masę mięsną, z której formuje się roladki, podkręca starty parmezan. To właśnie ten produkt sprawia, że roladki smakują tak dobrze.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowe roladki z mięsa mielonego? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • mięso mielone
  • wędzony boczek
  • ser mozzarella
  • parmezan
  • jajka
  • bułka tarta
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól, pieprz, bazylia, oregano

Jak zrobić roladki z boczkiem i mozzarellą?

Przepis na pyszne i aromatyczne roladki wypełnione wędzonym boczkiem i mozzarellą pochodzi z kuchni włoskiej. Przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Wszystkie czynności są proste, a postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie uda się już za pierwszym razem.

Jak więc zrobić włoskie roladki z boczkiem i mozzarellą? Przepis jest łatwy i został podzielony na poszczególne kroki.

  • 1. krok – przygotowanie masy mięsnej
  • 2. krok – uformowanie roladek z boczkiem i mozzarellą
  • 3. krok – upieczenie włoskich roladek w piekarniku

Z czym podawać roladki z boczkiem i mozzarellą?

Soczyste roladki, których tajemnicą jest aromatyczny boczek i ciągnący ser mozzarella, to pomysł na wielki rodzinny obiad. Danie na pewno zrobi wrażenie na gościach i każdy będzie prosił o przepis. Aby posiłek był kompletny, warto podać do niego różne dodatki. Sprawdzą się pieczone ziemniaki lub purèe. Roladki pysznie łączą się także z ryżem. Do takiego obiadu dobrze jest przygotować domowe surówki. Z roladkami z boczkiem i mozzarellą idealnie komponują się sałatki z pomidorów czy kapusty.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 200 g sera mozzarella
  • 200 g wędzonego boczku
  • 100 g drobno startego parmezanu
  • 80 g bułki tartej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone przełożyć do miski. Wsypać parmezan i bułkę tartą. Wbić jajka i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolitą masę.
  • Masę mięsną podzielić na 4 porcje. Każdą z nich rozpłaszczyć na dłoni. Na środku nałożyć po plasterku boczku i mozzarelli. Zwinąć i zlepić.
  • Każdą roladkę owinąć boczkiem i ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 45 minut.
  • Podawać na gorąco z ziemniakami i chrupiącą surówką.
Mozzarella - co warto wiedzieć o tym włoskim serze, który podbił świat?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej