Bez drożdży, wyrabiania i czekania. Błyskawiczne pizzerinki zrobisz w 15 minut
Dieta niskokaloryczna
Jak zrobić zachwycające smakiem i ekspresowe pizzerinki? Ten przepis nie ma sobie równych. Tę doskonałą włoską przekąskę można przygotować w błyskawicznym tempie. Do ciasta na spód nie dodaje się drożdży, nie trzeba go wyrabiać i czekać, aż wyrośnie. Robi się je z dodatkiem jednego nieoczywistego składnika, który zazwyczaj jada się na śniadanie. Poznajcie szybki przepis na domowe pizzerinki, które oczarują każdego.
Co dać do pizzerinek?
Aby przygotować lekkie jak chmurka i przepyszne domowe pizzerinki, wykorzystuje się łatwo dostępne składniki. Są w sklepach przez cały rok, więc tę wyborną przekąskę we włoskim stylu można robić na okrągło. Na liście nie ma drożdży, a ciasta nie trzeba wyrabiać, ani czekać, aż wyrośnie. Sekretem tego przepisu na małe pizze jest serek wiejski. To właśnie z tego składnika powstaje ciasto na spody.
Co więc jest potrzebne, aby upiec smakowite pizzerinki? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- mąka pszenna lub pełnoziarnista
- jajka
- serek wiejski
- proszek do pieczenia
- przyprawy – sól, bazylia, oregano, czosnek
Obowiązkowym elementem każdej pizzy, nawet tej w wersji mini, jest farsz. Pizzerinki warto wzbogacić sosem pomidorowym i serem mozzarella. Można dodać także ulubioną szynkę, salami lub kiełbasę pepperoni oraz pokrojone na mniejsze kawałki świeże warzywa. Smacznym dodatkiem są także oliwki, kapary czy kukurydza.
Jak zrobić pizzerinki na serku wiejskim?
Przepis na wyborne pizzerinki na spodzie z serka wiejskiego nie jest trudny. Przygotowanie spodów i składników do farszu nie wymaga też długich godzin w kuchni. Wybierając ten sprawdzony przepis na domowe mini pizze, nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Przekąska udaje się za każdym razem i smakuje obłędnie.
Jak więc upiec mini pizze? Wystarczy przygotować je według zaleceń podanych w przepisie.
- 1. krok – przygotowanie ciasta z serka wiejskiego na spody
- 2. krok – upieczenie spodów w piekarniku
- 3. krok – ułożenie na spodach dodatków
- 4. krok – zapieczenie pizzerinek w piekarniku
Jak podawać pizzerinki z serkiem wiejskim?
Małe pizze na spodzie z serka wiejskiego to prosty przepis na ekspresową przekąskę, która sprowadzi się na każdą okazję. Robi się je łatwo i szybko, więc można przygotować je nawet w ostatniej chwili tuż przed przyjściem gości. Na pewno zrobią oszołamiającą karierę wśród imprezowych przekąsek. Pizzerinki z serka wiejskiego można serwować także na kolację.
Do pizzerinek upieczonych na bazie serka wiejskiego można podać różne sosy, które sprawią, że przekąska będzie smakować jeszcze lepiej. Pysznie komponują się z sosem ranczerskim, czosnkowym czy klasycznym pomidorowym.
SKŁADNIKI
- 200 g serka wiejskiego
- 80 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól
dodatkowo:- sos pomidorowy, wędlina, warzywa, oliwki, ser mozzarella, świeże zioła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć serek wiejski. Wbić jajka i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz bazylię, oregano i czosnek. Dokładnie wymieszać.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać nieduże porcje ciasta i formować małe okrągłe placki.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 15 minut.
- Blachę wyjąć. Placki posmarować sosem pomidorowym i ułożyć wędlinę oraz pokrojone warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Wierzch posypać startą mozzarellą.
- Blachę ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać około 8 minut, aż mozzarella się roztopi i zacznie delikatnie rumienić.
- Podawać na kolację lub jako przekąskę.