Wielkanocna tarta z kiełbasą będzie królować na stole. Szwagierka poprosi cię później o przepis
Żurek już gotowy, a kiełbasy białej wciąż zostało pełno? Wcale nie trzeba jej mrozić, by czekała na następne święta. Można wykorzystać ją do zrobienia przepysznej wielkanocnej tarty. To danie zachwyci gości i w trymiga zniknie z talerza. Rolę główne w nim zostały obstawione właśnie przez białą kiełbasę i jajka.
Tarta na wielkanoc - co potrzeba?
Dania świąteczne są pyszne, ale po jakimś czasie potrafią się każdemu znudzić. DLatego w tym roku polecamy podać jajka i kiełbasę w nieco innej formie. Przyrządzić można z nich przepyszną tartę, która będzie królowała na świątecznym stole. Większość potrzebnych rzeczy i tak mamy już w domu, szykując się do świąt. Potrzebować będziemy:
- mąkę
- masło
- jajka
- sól
- proszek do pieczenia
- śmietanę
- białą kiełbasę
- cebule
- czosnek
- żółty ser
Tarta z kiełbasą i jajkami. Sposób przygotowania
Przygotowanie samej tery jest niezwykle proste, a dzięki niej możemy wprowadzić podmuch świeżości do typowych wielkanocnych dań. Wszystkie składniki na spód zagniatamy razem, owijamy folią i wkładamy do lodówki. Kiełbasę kroimy i smażymy z cebulką. Jajka mieszamy ze śmietaną. Ciasto wkładamy do formy, wykładamy kiełbasę z cebulką i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy około 35 minut, tak by masa mogła się ściąć. I gotowe! Pyszna jajeczno-kiełbasiana tarta może już stanąć na naszym stole. Ostrzegamy jednak, że dość szybko może zniknąć z talerza.
SKŁADNIKI
- Spód
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa
- 8 jajek
- 200 ml śmietany 30%
- 200 g białej kiełbasy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g startego sera żółtego
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy ze sobą mąkę z solą.
- Dodajemy zimne masło pokrojone w kawałki i zagniatamy.
- Dodajemy jajko i zagniatamy do połączenia się składników.
- Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
- Formę smarujemy masłem.
- W misce roztrzepujemy 4 jajka, dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy do smaku.
- 4 jajka gotujemy na twardo.
- Na patelni smażymy cebulę, aż do miękkości. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy.
- Dodajemy czosnek i smażymy przez minutę.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i przekładamy do formy dociskając od spodu i boków.
- Nadmiar ciasta odcinamy.
- Na spód rozkładamy mieszankę kiełbasy i cebuli.
- Układamy kawałki ugotowanego jajka i posypujemy serem.
- Wlewamy masę jajeczno-śmietanową.
- Pieczemy przez 35 minut, aż masa się zetnie i zarumieni.