Wielkanocna tarta z kiełbasą będzie królować na stole. Szwagierka poprosi cię później o przepis

2024-03-07
Kinga Goldstein
Wielkanocna tarta z kiełbasą będzie królować na stole. Szwagierka poprosi cię później o przepis
Autor: Shutterstock.com Tarta z kiełbasą i jajkami na wielkanoc
łatwy
25 min
8

Żurek już gotowy, a kiełbasy białej wciąż zostało pełno? Wcale nie trzeba jej mrozić, by czekała na następne święta. Można wykorzystać ją do zrobienia przepysznej wielkanocnej tarty. To danie zachwyci gości i w trymiga zniknie z talerza. Rolę główne w nim zostały obstawione właśnie przez białą kiełbasę i jajka.

Tarta na wielkanoc - co potrzeba?

Dania świąteczne są pyszne, ale po jakimś czasie potrafią się każdemu znudzić. DLatego w tym roku polecamy podać jajka i kiełbasę w nieco innej formie. Przyrządzić można z nich przepyszną tartę, która będzie królowała na świątecznym stole. Większość potrzebnych rzeczy i tak mamy już w domu, szykując się do świąt. Potrzebować będziemy:

  • mąkę
  • masło
  • jajka
  • sól
  • proszek do pieczenia
  • śmietanę
  • białą kiełbasę
  • cebule
  • czosnek
  • żółty ser

Tarta z kiełbasą i jajkami. Sposób przygotowania

Przygotowanie samej tery jest niezwykle proste, a dzięki niej możemy wprowadzić podmuch świeżości do typowych wielkanocnych dań. Wszystkie składniki na spód zagniatamy razem, owijamy folią i wkładamy do lodówki. Kiełbasę kroimy i smażymy z cebulką. Jajka mieszamy ze śmietaną. Ciasto wkładamy do formy, wykładamy kiełbasę z cebulką i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy około 35 minut, tak by masa mogła się ściąć. I gotowe! Pyszna jajeczno-kiełbasiana tarta może już stanąć na naszym stole. Ostrzegamy jednak, że dość szybko może zniknąć z talerza.

SKŁADNIKI

  • Spód
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa
  •  8 jajek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 g białej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g startego sera żółtego
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy ze sobą mąkę z solą.
  • Dodajemy zimne masło pokrojone w kawałki i zagniatamy.
  • Dodajemy jajko i zagniatamy do połączenia się składników.
  • Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
  • Formę smarujemy masłem.
  • W misce roztrzepujemy 4 jajka, dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy do smaku.
  • 4 jajka gotujemy na twardo.
  • Na patelni smażymy cebulę, aż do miękkości. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy.
  • Dodajemy czosnek i smażymy przez minutę.
  •  Ciasto wyjmujemy z lodówki i przekładamy do formy dociskając od spodu i boków.
  • Nadmiar ciasta odcinamy.
  • Na spód rozkładamy mieszankę kiełbasy i cebuli.
  • Układamy kawałki ugotowanego jajka i posypujemy serem.
  • Wlewamy masę jajeczno-śmietanową.
  • Pieczemy przez 35 minut, aż masa się zetnie i zarumieni.
Jajka – zdrowie w skorupce
Kinga Goldstein