Jak zrobić żurek z torebki? Błyskawiczny przepis nie tylko dla zabieganych

2024-02-29 11:58

Żurek z torebki to dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie w domu. Taki żurek na Wielkanoc można zrobić błyskawicznie. Dodając kilka prostych i niedrogich składników, żurek będzie smakował pysznie i zachwyci każde podniebienie. Mało kto pomyśli, że to zupa instant z torebki. Jak więc zrobić żurek z torebki? Poznajcie sprawdzone triki i łatwy przepis na żurek z torebki.

jak zrobić żurek z torebki
Autor: Shutterstock Jak zrobić żurek z torebki? Przygotuj go w ten sposób, a nie poczujesz różnicy.

Spis treści

  1. Jak ugotować żurek z torebki?
  2. Jak zrobić dobry żurek z torebki?
  3. Jak podawać żurek z torebki?
  4. Jak przechowywać żurek z torebki?
  5. Jak zrobić żurek z torebki? Przepis krok po kroku

Jak ugotować żurek z torebki?

Mniejsze i większe sklepy oferują spory wybór zup instant. Jedną z najpopularniejszych jest żurek. To pyszna zupa, która powinna pojawić się na wielkanocnym stole. Ugotowanie żurku z torebki jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Do zupy warto dodać też kilka prostych składników, które wzbogacą jego smak i sprawią, że będzie smakował jak domowy żurek przyrządzony na zakwasie.

Na każdym opakowaniu żurku znajduje się instrukcja, jak ugotować tę smaczną zupę. Do przyrządzenia żurku z torebki potrzebny jest garnek, odpowiednia ilość wody oraz 1 torebka żurku. Jak więc zrobić żurek z torebki? Do garnka przelewa się wodę i wsypuje żurek w proszku z torebki. Składniki należy dokładnie i energicznie wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Następnie zupę podgrzewa się przez około pięć minut, aż żurek będzie gęsty i gorący. Od czasu do czasu warto zamieszać zupę. W ten sposób można otrzymać garnek wielkanocnego żurku, który wystarczy podkręcić paroma składnikami.

Jak zrobić dobry żurek z torebki?

Żurek z torebki ugotowany według instrukcji na opakowaniu to podstawowa wersja tej wielkanocnej zupy. Dzięki dodatkowi innych składników, żurek nabierze jeszcze lepszego smaku i aromatu. Do żurku warto więc dodać białą kiełbasę, cebulę, czosnek i odrobinę masła. Zupę na Wielkanoc warto doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz suszonym majerankiem. Żurek można też zabielić śmietaną, która nieco złagodzi kwaśny smak. Wszystkie te składniki sprawią, że żurek w ogóle nie będzie smakował jak zupa instant z torebki.

Jak podawać żurek z torebki?

Pyszny, odpowiednio doprawiony i wzbogacony różnymi składnikami żurek to tradycyjna zupa na Wielkanoc. Tak przyrządzony żurek będzie smakował zupełnie jak domowy. Żurek z torebki warto podać z ziemniakami. Dzięki temu zupa będzie bardziej sycąca. Tradycyjnym dodatkiem są jajka ugotowane na twardo, które sprawią, że miseczki z zupą będą prezentować się jeszcze bardziej apetycznie. Wrażenie na rodzinie zrobi żurek podany w chlebie. Porcje można posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Jak przechowywać żurek z torebki?

Resztki wielkanocnego żurku z torebki nie muszą się zmarnować. Wystarczy wiedzieć, jak je przechowywać, aby zupa zachowała świeżość i smak. Żurek, który zostanie w garnku, należy przelać do słoika lub szczelnie zamykanego pojemnika przeznaczonego do przechowywania żywności. Tak zapakowany żurek z torebki trzeba wstawić do lodówki. Odpowiednio zabezpieczona zupa będzie tak samo pyszna jak po ugotowaniu nawet po kilku dniach.

Jak zrobić żurek z torebki? Przepis krok po kroku

Składniki

  • 1 litr wody
  • 2 torebki żurku
  • 2 ugotowane białe kiełbaski
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

1. Białą kiełbasę pokroić w plasterki. Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej plasterki kiełbasy, aż zacznie się rumienić. Kiełbaskę zdjąć z patelni i przełożyć do miski.

2. Na tej samej patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając. Patelnię zestawić z ognia.

3. Do garnka wlać wodę i wsypać żurek z torebki. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.

4. Podgrzewać i mieszać, aż zupa zgęstnieje. Gotować około 5 minut.

5. Dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem i białą kiełbasę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać.

Zobacz galerię i poznaj najlepsze przepisy na wielkanocne żurki i białe barszcze. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o tradycyjnych potrawach na Wielkanoc.

Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?

QUIZ. Co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?

Pytanie 1 z 14
Na wielkanocnym stole nowe życie i odrodzenie symbolizują:
Listen on Spreaker.