Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym. Tak dobre, że nikt im się nie oprze
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jajka faszerowane to pyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania. Jeżeli chcecie zaskoczyć rodzinę, przygotujcie wyśmienite jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym. To wyjątkowo smaczne połączenie zawróci w kubkach smakowych każdego gościa. Zobaczcie, jak zrobić niesamowite jajka z farszem z tuńczyka i ogórka kiszonego.
Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym – składniki
Co jest potrzebne, aby własnoręcznie zrobić przepyszne jajka faszerowane? W tym przepisie na liście składników znalazły się proste produkty, które bez problemu można kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Do przyrządzenia tej obłędnej wielkanocnej przekąski wykorzystuje się jajka, pięć innych składników oraz dwie przyprawy.
Aby przygotować pyszne domowe jajka faszerowane, potrzebne są takie produkty jak:
- ugotowane na twardo jajka
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- ogórek kiszony
- szczypiorek
- musztarda
- majonez
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym?
Przepis na niesamowite jajka wypełnione pysznym farszem z tuńczyka i ogórka kiszonego jest bardzo łatwy. Przygotowanie nie zajmuje też dużo czasu. Jajka należy jednak ugotować wcześniej i odstawić do ostygnięcia. Po schłodzeniu będą się łatwej obierać i kroić.
Jak więc przygotować pyszne jajka nadziane farszem z tuńczyka w sosie własnym z dodatkiem ogórka kiszonego? Przepis został podzielony na kilka łatwych i szybkich czynności.
- 1. krok – przygotowanie farszu z żółtek, tuńczyka i ogórka kiszonego oraz pozostałych składników
- 2. krok – nadzianie jajek farszem z tuńczyka i ogórka kiszonego
- 3. krok – schłodzenie faszerowanych jajek w lodówce
Jak podawać jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym?
Przepis na te pyszne i efektowne jajka po brzegi wypełnione wyśmienitym farszem z tuńczyka i ogórka kiszonego warto wykorzystać podczas Świąt Wielkanocnych. Jajka to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu, a podane w tej wersji zachwycą każde podniebienie. To propozycja na wielkanocne śniadanie lub przekąskę.
Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie proste, jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym można robić przez cały rok. Sprawdzą się nie tylko w Wielkanoc, ale i na inne okazje. To również pomysł na imprezową przekąskę czy kolację.
SKŁADNIKI
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 ogórek kiszony
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na sitko i odstawić do odcieknięcia.
- Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Rozgnieść widelcem.
- Dodać odsączonego z sosu tuńczyka i ogórka kiszonego. Wymieszać.
- Dodać majonez, musztardę i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Farsz nakładać do białek za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
- Podawać na wielkanocne śniadanie lub jako przekąskę na inne okazje.