Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym. Tak dobre, że nikt im się nie oprze

jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym
Autor: Shutterstock Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym to niesamowite połączenie smaków.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jajka faszerowane to pyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania. Jeżeli chcecie zaskoczyć rodzinę, przygotujcie wyśmienite jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym. To wyjątkowo smaczne połączenie zawróci w kubkach smakowych każdego gościa. Zobaczcie, jak zrobić niesamowite jajka z farszem z tuńczyka i ogórka kiszonego.

Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym – składniki

Co jest potrzebne, aby własnoręcznie zrobić przepyszne jajka faszerowane? W tym przepisie na liście składników znalazły się proste produkty, które bez problemu można kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych. Do przyrządzenia tej obłędnej wielkanocnej przekąski wykorzystuje się jajka, pięć innych składników oraz dwie przyprawy.

Aby przygotować pyszne domowe jajka faszerowane, potrzebne są takie produkty jak:

  • ugotowane na twardo jajka
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • ogórek kiszony
  • szczypiorek
  • musztarda
  • majonez
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym?

Przepis na niesamowite jajka wypełnione pysznym farszem z tuńczyka i ogórka kiszonego jest bardzo łatwy. Przygotowanie nie zajmuje też dużo czasu. Jajka należy jednak ugotować wcześniej i odstawić do ostygnięcia. Po schłodzeniu będą się łatwej obierać i kroić.

Jak więc przygotować pyszne jajka nadziane farszem z tuńczyka w sosie własnym z dodatkiem ogórka kiszonego? Przepis został podzielony na kilka łatwych i szybkich czynności.

  • 1. krok – przygotowanie farszu z żółtek, tuńczyka i ogórka kiszonego oraz pozostałych składników
  • 2. krok – nadzianie jajek farszem z tuńczyka i ogórka kiszonego
  • 3. krok – schłodzenie faszerowanych jajek w lodówce

Jak podawać jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym?

Przepis na te pyszne i efektowne jajka po brzegi wypełnione wyśmienitym farszem z tuńczyka i ogórka kiszonego warto wykorzystać podczas Świąt Wielkanocnych. Jajka to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu, a podane w tej wersji zachwycą każde podniebienie. To propozycja na wielkanocne śniadanie lub przekąskę.

Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie proste, jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym można robić przez cały rok. Sprawdzą się nie tylko w Wielkanoc, ale i na inne okazje. To również pomysł na imprezową przekąskę czy kolację.

SKŁADNIKI

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na sitko i odstawić do odcieknięcia.
  • Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki wyjąć żółtka i przełożyć do miseczki. Rozgnieść widelcem.
  • Dodać odsączonego z sosu tuńczyka i ogórka kiszonego. Wymieszać.
  • Dodać majonez, musztardę i koperek. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Farsz nakładać do białek za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
  • Podawać na wielkanocne śniadanie lub jako przekąskę na inne okazje.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej