Dietetyczna, kolorowa i pyszna. Takiej pizzy jeszcze nie jadłeś

pizza na cieście z cuknii
Autor: Shutterstock Spód do pizzy zrób z tego warzywa. Jest pyszne, lekkie jak chmurka i bez drożdży.
łatwy
30 min
2

Dieta niskokaloryczna

Czy pizza może być dietetyczna? Oczywiście! W tym sprawdzonym przepisie na fit pizzę ciasto przyrządza się z czterech składników, ale na liście próżno szukać drożdży. Do ciasta wykorzystuje się łatwo dostępne warzywo, które jest pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Zobaczcie, jak zrobić warzywny spód do pizzy i przekonajcie się, że to włoskie danie może być zdrowe i lekkie.

Z czego zrobić dietetyczną pizzę?

Aby przygotować zdrową pizzę, którą bez wyrzutów sumienia można jeść na diecie odchudzającej, potrzebne są proste i niedrogie składniki. Ciasto przygotowuje się z czterech produktów. Są łatwo dostępne, dlatego pyszną domową pizzę fit można robić na okrągło.

Jakie składniki są potrzebne, aby upiec smakowitą i lekką pizzę idealną na diecie? Na liście niezbędnych produktów do ciasta znalazły się więc:

Obowiązkowym elementem każdej pizzy jest farsz. Można przygotować go z rożnych składników. Pizza na cieście z cukinii pysznie smakuje z mozzarellą, sosem pomidorowym i warzywami. Sprawdzą się też pieczarki, szynka lub salami. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, mogą wykorzystać pokrojone w plastry awokado czy kostki ananasa. Dla zaostrzenia smaku farsz warto wzbogacić papryczką chili lub jalapeno.

Jak zrobić pizzę na spodzie z cukinii?

Przepis na pyszną pizzę na zielonym cieście z cukinii jest łatwy i szybki. Przygotowanie i usmażenia na patelni spodu do fit pizzy zajmuje około 20 minut. Potem dodaje się składniki farszu i całość zapieka w piekarniku. Tak przyrządzona pizza to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Przepis na dietetyczną pizzę na cieście z cukinii został podzielony na poszczególne czynności. Są łatwe i nie wymagają specjalnego przygotowania. Czas przyrządzenia dania także nie jest zbyt długi. Dzięki temu, że spód do pizzy robi się bez drożdży, nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie.

  • 1. krok – starcie cukinii, zasolenie jej i odstawienie na 10 minut
  • 2. krok – wymieszanie cukinii z mąką i jajkiem
  • 3. krok – usmażenie spodu do pizzy z cukinii na patelni
  • 4. krok – nałożenie na spód składników do farszu
  • 5. krok – zapieczenie pizzy na spodzie z cukinii w piekarniku

Jak podawać pizzę na spodzie z cukinii?

Lekka jak chmurka pizza na spodzie przygotowanym z cukinii to pomysł na zdrowy obiad. Danie idealnie sprawdzi się na w tygodniu i od święta i będzie smakować każdemu. To również propozycja na zdrową przekąskę, którą można podać na imprezie. Szczególnie polecane jest osobom, które są na diecie odchudzającej i chcą zrzucić zbędne kilogramy. Cukiniowa pizza jest jednak tak dobra, że będzie smakować każdemu.

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 50 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski i wsypać odrobinę soli. Wymieszać i odstawić.
  • Odlać nadmiar wody z cukinii, a następnie mocno odcisnąć w dłoniach. Przełożyć do miski.
  • Wsypać mąkę pszenną i wbić jajko. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Równomiernie przełożyć na nią ciasto i smażyć z obu stron, aż zacznie się rumienić. Zdjąć z patelni i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułożyć składniki do farszu – pokrojone warzywa, wędlinę, mozzarellę.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać około 15 minut, aż ser się roztopi.
  • Podawać na obiad lub jako zdrową przekąskę.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej