Dietetyczna, kolorowa i pyszna. Takiej pizzy jeszcze nie jadłeś
Dieta niskokaloryczna
Czy pizza może być dietetyczna? Oczywiście! W tym sprawdzonym przepisie na fit pizzę ciasto przyrządza się z czterech składników, ale na liście próżno szukać drożdży. Do ciasta wykorzystuje się łatwo dostępne warzywo, które jest pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Zobaczcie, jak zrobić warzywny spód do pizzy i przekonajcie się, że to włoskie danie może być zdrowe i lekkie.
Z czego zrobić dietetyczną pizzę?
Aby przygotować zdrową pizzę, którą bez wyrzutów sumienia można jeść na diecie odchudzającej, potrzebne są proste i niedrogie składniki. Ciasto przygotowuje się z czterech produktów. Są łatwo dostępne, dlatego pyszną domową pizzę fit można robić na okrągło.
Jakie składniki są potrzebne, aby upiec smakowitą i lekką pizzę idealną na diecie? Na liście niezbędnych produktów do ciasta znalazły się więc:
- cukinie
- mąka pszenna
- jajko
- sól
Obowiązkowym elementem każdej pizzy jest farsz. Można przygotować go z rożnych składników. Pizza na cieście z cukinii pysznie smakuje z mozzarellą, sosem pomidorowym i warzywami. Sprawdzą się też pieczarki, szynka lub salami. Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, mogą wykorzystać pokrojone w plastry awokado czy kostki ananasa. Dla zaostrzenia smaku farsz warto wzbogacić papryczką chili lub jalapeno.
Jak zrobić pizzę na spodzie z cukinii?
Przepis na pyszną pizzę na zielonym cieście z cukinii jest łatwy i szybki. Przygotowanie i usmażenia na patelni spodu do fit pizzy zajmuje około 20 minut. Potem dodaje się składniki farszu i całość zapieka w piekarniku. Tak przyrządzona pizza to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Przepis na dietetyczną pizzę na cieście z cukinii został podzielony na poszczególne czynności. Są łatwe i nie wymagają specjalnego przygotowania. Czas przyrządzenia dania także nie jest zbyt długi. Dzięki temu, że spód do pizzy robi się bez drożdży, nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie.
- 1. krok – starcie cukinii, zasolenie jej i odstawienie na 10 minut
- 2. krok – wymieszanie cukinii z mąką i jajkiem
- 3. krok – usmażenie spodu do pizzy z cukinii na patelni
- 4. krok – nałożenie na spód składników do farszu
- 5. krok – zapieczenie pizzy na spodzie z cukinii w piekarniku
Jak podawać pizzę na spodzie z cukinii?
Lekka jak chmurka pizza na spodzie przygotowanym z cukinii to pomysł na zdrowy obiad. Danie idealnie sprawdzi się na w tygodniu i od święta i będzie smakować każdemu. To również propozycja na zdrową przekąskę, którą można podać na imprezie. Szczególnie polecane jest osobom, które są na diecie odchudzającej i chcą zrzucić zbędne kilogramy. Cukiniowa pizza jest jednak tak dobra, że będzie smakować każdemu.
SKŁADNIKI
- 2 cukinie
- 50 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski i wsypać odrobinę soli. Wymieszać i odstawić.
- Odlać nadmiar wody z cukinii, a następnie mocno odcisnąć w dłoniach. Przełożyć do miski.
- Wsypać mąkę pszenną i wbić jajko. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Równomiernie przełożyć na nią ciasto i smażyć z obu stron, aż zacznie się rumienić. Zdjąć z patelni i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułożyć składniki do farszu – pokrojone warzywa, wędlinę, mozzarellę.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać około 15 minut, aż ser się roztopi.
- Podawać na obiad lub jako zdrową przekąskę.