Keto pizza na brokułowym spodzie: przepis na dietetyczną pizzę niskowęglowodanową

Keto pizza na brokułowym spodzie: przepis na dietetyczną pizzę niskowęglowodanową
Autor: Shutterstock.com Pizza na brokułowym cieście bez mąki jest fit i keto
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Keto pizza na brokułowym spodzie to sprytny przepis na dietetyczną pizzę. Przepisy o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak ta pizza na bazie brokułów, są popularne od jakiegoś czasu. Ciasto brokułowe na pizzę nie zawiera mąki, ma niską zawartość węglowodanów i przede wszystkim jest szybkie w przygotowaniu. To także świetny pomysł na zwiększenie ilości warzyw w codziennej diecie. Polecam każdemu, nie tylko osobom dbającym o sylwetkę! 

Składniki

Na brokułowy spód do pizzy:

350 g brokułów

2 jajka

50 g startej mozzarelli

50 g startego parmezanu

sól i pieprz

Dodatki:

3 pieczarki, pokrojone na plasterki

60 g sera mozzarella

1 awokado, pokrojone na plasterki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzałka górna / dolna). Umyj brokuły i pokrój głowę na małe różyczki. Rozdrobnij je w blenderze na małe okruchy, wielkości ziarnka ryżu. 

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, rozłóż na niej okruchy z brokułów i piecz na środkowym ruszcie przez około pięć minut. Wyjmij blachę z piekarnika i pozwól brokułom ostygnąć.

Następnie umieść brokuły w czystej ściereczce lub ręczniku kuchennym i wyciśnij. Odciśnięte z nadmiaru wilgoci brokuły wymieszaj razem z serem, jajkami, solą i pieprzem. Uzyskaną masę rozłóż na blasze i dociśnij lekko. Piecz ciasto na pizzę na środkowym ruszcie przez około 10 do 15 minut.

Teraz rozłóż plasterki pieczarek, posyp tartym serem. Na wierzchu ułóż koliści plastry awokado. Następnie ponownie piecz pizzę przez 10 minut.

Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej