Keto pizza na brokułowym spodzie: przepis na dietetyczną pizzę niskowęglowodanową
2021-07-01
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Keto pizza na brokułowym spodzie to sprytny przepis na dietetyczną pizzę. Przepisy o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak ta pizza na bazie brokułów, są popularne od jakiegoś czasu. Ciasto brokułowe na pizzę nie zawiera mąki, ma niską zawartość węglowodanów i przede wszystkim jest szybkie w przygotowaniu. To także świetny pomysł na zwiększenie ilości warzyw w codziennej diecie. Polecam każdemu, nie tylko osobom dbającym o sylwetkę!
SKŁADNIKI
- Na brokułowy spód do pizzy:
- 350 g brokułów
- 2 jajka
- 50 g startej mozzarelli
- 50 g startego parmezanu
- sól i pieprz
- Dodatki:
- 3 pieczarki, pokrojone na plasterki
- 60 g sera mozzarella
- 1 awokado, pokrojone na plasterki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzałka górna / dolna). Umyj brokuły i pokrój głowę na małe różyczki. Rozdrobnij je w blenderze na małe okruchy, wielkości ziarnka ryżu.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia, rozłóż na niej okruchy z brokułów i piecz na środkowym ruszcie przez około pięć minut. Wyjmij blachę z piekarnika i pozwól brokułom ostygnąć.
- Następnie umieść brokuły w czystej ściereczce lub ręczniku kuchennym i wyciśnij. Odciśnięte z nadmiaru wilgoci brokuły wymieszaj razem z serem, jajkami, solą i pieprzem. Uzyskaną masę rozłóż na blasze i dociśnij lekko. Piecz ciasto na pizzę na środkowym ruszcie przez około 10 do 15 minut.
- Teraz rozłóż plasterki pieczarek, posyp tartym serem. Na wierzchu ułóż koliści plastry awokado. Następnie ponownie piecz pizzę przez 10 minut.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!