Prosty przepis na niskokaloryczną pizzę. To danie stało się prawdziwym hitem
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Dietetyczna pizza wydaje się czymś niemożliwym. Nie jest to jednak do końca prawda. Dowodem na to jest przepis na smakowity pizza bowl, który jest nie tylko niskokaloryczny, ale również prosty do modyfikacji - jak pizza. Co więcej, przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku składników. Sprawdzamy, jak zrobić przepyszną, niskokaloryczną pizzę.
Co potrzeba do pizza bowl?
Dotychczas mogło się wydawać, że pizza bez całej masy węglowodanów jest czymś nieosiągalnym. Okazuje się jednak, ze można ją w prosty sposób przygotować samodzielnie w domu. Pizza bowl jest idealnym połączeniem pizzy i kurczaka. Przygotowanie go jest niezwykle proste, a pokochają to danie nie tylko osoby, które uważają na kalorie. Co więcej, domowy pizza bowl jest nie tylko zdrowszy, ale w wielu przypadkach lepszy niż fast food z pizzerii. Ogromnym plusem jest również fakt, że można go dopasować pod siebie dodając ulubione dodatki, sery czy sosy. Do przygotowania będziemy potrzebować:
- mięsa mielonego z kurczaka
- oliwy z oliwek
- oregano
- rozmarynu
- sera tartego
- pepperoni
- pieczarek
- soli
- pieprzu
- sosu pomidorowego
- czosnek
- cebulę
Jak przygotować pizza bowl?
Aby przygotować pizza bowl, na początek rozgrzewamy oliwę na patelni. Dorzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy się zaszklą dodajemy mięso mielone z solą i pieprzem. Po usmażeniu doprawiamy oregano i rozmarynem. Mięso przekładamy równomiernie do kokilek. Smarujemy łyżką sosu i posypujemy żółtym serem, wykładamy pieczarki i pepperoni. Całość wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż do rozpuszczenia sera. Ten przepis jest idealny, ponieważ można go zmieniać, jak tylko się nam podoba. Nie ma problemu, by jako bazy użyć zamiast mięsa z kurczaka - indyka, wołowiny czy wieprzowiny. Jeśli chodzi o sos również mamy duże pole manewru. Możemy użyć sosu BBQ czy czosnkowego zamiast pomidorowego. Jeśli o ser chodzi również nie ma co narzekać. Świetnie sprawdzą się parmezan, ser provolone i pokruszona feta.
SKŁADNIKI
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 cebuli
- 0,5 kg mielonego kurczaka
- ser tarty
- sos pomidorowy
- 100 g pieczarek
- 50 g pepperoni
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Smażymy, aż do zeszklenia.
- Dodajemy kurczaka mielonego, sól i pieprz.
- Smażymy na koniec dodając oregano i rozmaryn.
- Kurczaka możemy przełożyć do większego naczynia żaroodpornego lub do mniejszych kokilek.
- Dodajemy łyżkę sosu do pizzy i posypujemy serem.
- Pieczarki kroimy w plastry i układamy na naszej "pizzy".
- Rozkładamy pepperoni.
- Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza, aż do rozpuszczenia sera.
- Przed podaniem odstawiamy na minutę do ostygnięcia.