Steki z kalafiora w zupełnie nowej odsłonie. Niewielka zmiana potrafi zrobić różnicę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Przygotowanie ciekawego wegetariańskiego posiłku może czasem stanowić problem. Są jednak takie przepisy, które idealnie sprawdzą się na obiad nie tylko dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Przykładem mogą być kalafiorowe steki, które podane są w pizzowej wersji. Lekka modyfikacja przepisu może całkowicie zmienić całe danie.
Czego potrzeba do pizzowych steków z kalafiora?
Steki z kalafiora cieszą się dużą popularnością nie tylko u wegetarian. Mają również grono zwolenników wśród jedzących mięso. Po jakimś czas jednak wszystko może wydawać się już nudne i oklepane. Na szczęście większość potraw można modyfikować na najróżniejsze sposoby. Stek z kalafiora nie jest wyjątkiem. Tym razem przedstawiamy wam propozycję podania, która z pewnością pozytywnie zaskoczy domowników. Chodzi o steki z kalafiora à la pizza. By je przygotować, będziemy potrzebować:
- duży kalafior
- pieczarki
- sól
- pieprz
- paprykę
- ser tarty
- oliwa z oliwek
- ulubiony sos
Pizzowe steki z kalafiora - jak zrobić?
Przygotowanie tej wersji steków z kalafiora jest bardzo proste. Wystarczy pokroić kalafiora na plastry o grubości około 2-3 centymetrów i ułożyć na wcześniej przygotowanej blaszce. Polewamy je oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. W tym czasie kroimy pieczarki oraz paprykę i podsmażamy na patelni. Następnie nasze steki smarujemy ulubionym sosem, posypujemy startym serem i nakładamy na nie dodatki. Całość idzie z powrotem do pieca na kilka minut, aż ser się nie rozpuści. Podajmy na ciepło. Danie to można również do woli modyfikować. Na górze steka mogą znaleźć się najróżniejsze dodatki tak jak na klasycznej pizzy. Warto również poeksperymentować z sosami, które nałożymy na nasz kalafior.
SKŁADNIKI
- 1 duży kalafior
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- pieczarki
- papryka
- oregano
- starty ser
- ulubiony sos (może być BBQ, ketchup, czosnek czy 1000 wysp)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafior kroimy na plastry grubości 2-3 centymetrów.
- Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skraplamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami.
- Wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celsjusza.
- W tym czasie kroimy pieczarki w plastry, a paprykę w kostkę.
- Przesmażamy przez chwilę na patelni.
- Nasze steki smarujemy wybranym sosem, posypujemy startym serem i nakładamy na nie dodatki.
- Wkładamy z powrotem do piekarnika na kilka minut, aż do rozpuszczenia się sera.
- Podajemy na ciepło z ulubionym sosem.