Schabowy pójdzie w odstawkę. Te "pizzowe" kotlety pokochają nawet niejadki
Kotlety takie jak schabowe czy mielone cieszą się ogromną popularnością. Czasem mamy jednak ochotę na coś całkowicie innego. Wtedy warto zabrać się za zrobienie kotletów a'la pizza. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a posmakuje każdemu domownikowi. Wystarczy kilka składników, by przygotować wspaniały i nieco inny obiad.
Pizza na bazie z kotleta - potrzebne składniki
Pizzowe kotlety to idealny pomysł na ciekawy obiad. Nie tylko trochę oderwie nas od monotonii codziennych posiłków, ale również sprawi, że obiad szybko zniknie z talerza. Ten przepis nie potrzebuje dużej ilości składników, ale można je modyfikować jak tylko się chce. Wystarczy na kotleta wrzucić wszystkie ulubione składniki do pizzy. Naszego pizzowego kurczaka można serwować w towarzystwie dodatków takich jak frytki, purée, warzywa gotowane, ryż czy surówka. Taki kotlet jest idealnym sposobem, by wykorzystać wszystko, co zalega nam w lodówce. Jedyne rzeczy, które trzeba mieć to:
- pierś z kurczaka
- sos
- ser
Jak przygotować pizzowego kotleta?
Przepis na kotleta a'la pizza może być dowolnie zmieniany i modyfikowany. Ważne jest jednak, by odpowiednio doprawić mięso przed nałożeniem dodatków, by nasze danie nie było mdłe. Jeśli chodzi o sos to świetnie sprawdzi się passata pomidorowa, pasta paprykowa, sos cebulowy czy czosnkowy. Wszystko zależy od naszych preferencji. Kurczaka a'la pizza pieczemy przez około 40 minut.
SKŁADNIKI
- 500 gram filetu z piersi kurczaka
- passata pomidorowa
- 1 cebula
- 4 pieczarki
- puszka kukurydzy
- duży pomidor
- 150 g startej mozzarelli
- czosnek
- sól, pieprz, oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś z kurczaka myjemy i każdą z nich kroimy na pół.
- Przykrywamy folią i rozbijamy za pomocą tłuczka.
- Doprawiamy mięso solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oregano.
- Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę.
- Kotlety smarujemy passatą pomidorową i układamy wszystkie składniki.
- Całość posypujemy startym serem.
- Wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą.
- Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach Celsjusza przez około 40 minut.
- Na koniec odkrywamy, by ser się zarumienił.