Przepis na nalewkę z kasztanów
Nalewka z kasztanów to świetne lekarstwo, które po prostu musisz mieć w domu. Taka nalewka uszczelnia i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, co zapobiega ich pękaniu. Kasztany poprawiają także krążenie i likwidują obrzęki. Nalewkę można też stosować do użytku zewnętrznego i nacierać nią np. stawy. Zobacz, jak zrobić nalewkę z kasztanów.
Jak stosować nalewkę z kasztanów?
Nalewkę z kasztanów należy trzymać w ciemnym miejscu. Powinno się ją pić po 10-20 kropli dziennie - dla wzmocnienia naczyń krwionośnych, co zapobiega ich pękaniu (dolegliwość, na którą cierpią osoby z cerą naczynkową). Nalewkę z kasztanów można też stosować do nacierania ciała.
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!
Kup online
Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 10 dojrzałych kasztanów (zwykłych, niejadalnych)
- garść suszonych kwiatów kasztanowców (jeśli przegapiłeś moment na ich nazbieranie i ususzenie, tym razem zrób nalewkę tylko na owocach kasztanowca)
- 4 szklanki wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku należy rozgnieść kwiaty kasztanowca i posiekać kasztany.
- To wszystko trzeba wrzucić do dużego słoika, zalać wódką i odstawić na 14 dni.
- Co kilka dni powinno się potrząsnąć słojem, żeby wszystko lepiej się wymieszało.
- Po tym czasie nalewkę trzeba przecedzić i przelać do wyparzonych butelek.