Niesamowicie odświeżająca nalewka ogórkowa na wódce
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Nalewka ogórkowa z dodatkiem świeżej mięty to prawdziwa eksplozja świeżości w niewielkim kieliszku pysznego trunku. Nie wymaga długiego leżakowania, więc to dobry przepis dla niecierpliwych. Nalewki ogórkowej można skosztować już po miesiącu.
Przepisy na inne pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 200 g świeżych ogórków
- kilka listków świeżej mięty
- 0,5 l wódki
- 5 łyżek cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyć, pokroić w plastry i zalać wódką w słoju. Naczynie zamknąć i odstawić na tydzień.
- Zlać nalew do butelki, a do ogórków dodać liście mięty i zasypać cukrem. Odstawić na parapet na dwa dni. Potrząsać co jakiś czas, aby cukier się całkowicie rozpuścił.
- Odcedzić syrop i połączyć z nalewem, przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy. Zabutelkować i odstawić na 3 tygodnie.
Nalewki domowe