Niesamowicie odświeżająca nalewka ogórkowa na wódce

Nalewka ogórkowa
Autor: Shutterstock Nalewka ogórkowa to eksplozja świeżości.
łatwy
30 min
4

Nalewka ogórkowa z dodatkiem świeżej mięty to prawdziwa eksplozja świeżości w niewielkim kieliszku pysznego trunku. Nie wymaga długiego leżakowania, więc to dobry przepis dla niecierpliwych. Nalewki ogórkowej można skosztować już po miesiącu.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na inne pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

SKŁADNIKI

  • 200 g świeżych ogórków
  • kilka listków świeżej mięty
  • 0,5 l wódki
  • 5 łyżek cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyć, pokroić w plastry i zalać wódką w słoju. Naczynie zamknąć i odstawić na tydzień.
  • Zlać nalew do butelki, a do ogórków dodać liście mięty i zasypać cukrem. Odstawić na parapet na dwa dni. Potrząsać co jakiś czas, aby cukier się całkowicie rozpuścił.
  • Odcedzić syrop i połączyć z nalewem, przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy. Zabutelkować i odstawić na 3 tygodnie.
Nalewki domowe
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej