Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem

Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Z owoców pigwy można przygotować zarówno nalewkę, jak i likier pigwowy

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Owoce pigwy to idealny surowiec na przetwory na zimę - w tym domowe alkohole. Pigwówka, czyli nalewka z pigwy, jest dość dobrze znana, ale warto też przygotować słodki likier z pigwy. Zamiast spirytusu dodajemy koniak. Sprawdź, jak zrobić pyszny likier pigwowy - podajemy dokładny przepis.

Składniki

  • 2 kg pigwy

  • 3 szklanki koniaku

  • 3 szklanki wody

  • 1 laska wanilii

  • 1,5 kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dojrzałe owoce pigwy zostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Gdy ładnie zżółkną, umyć je i pozbawić gniazd nasiennych.

  • Pokroić, wrzucić do rondla, zalać wodą, zagotować.

  • Wywar przecedzić przez sito, dodać do niego cukier i laskę wanilii.

  • Zagotować, odszumować, zdjąć z ognia, przestudzić i przefiltrować - najlepiej przez filtr do kawy.

  • Wymieszać z koniakiem, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka miesięcy.

Ocena: 0