Likier z pigwy: przepis na likier pigwowy z koniakiem i wanilią

2021-11-03
średni
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Owoce pigwy to idealny surowiec na przetwory na zimę - w tym domowe alkohole. Pigwówka, czyli nalewka z pigwy, jest dość dobrze znana, ale warto też przygotować słodki likier z pigwy. Zamiast spirytusu dodajemy koniak, co wraz z wanilią nadaje trunkowi ciekawy aromat. Sprawdź, jak zrobić pyszny likier pigwowy - podajemy dokładny przepis.

SKŁADNIKI

  • 2 kg pigwy
  • 3 szklanki koniaku
  • 3 szklanki wody
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe owoce pigwy zostawić w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Gdy ładnie zżółkną, umyć je i pozbawić gniazd nasiennych.
  • Pokroić, wrzucić do rondla, zalać wodą, zagotować.
  • Wywar przecedzić przez sito, dodać do niego cukier i laskę wanilii.
  • Zagotować, odszumować, zdjąć z ognia, przestudzić i przefiltrować - najlepiej przez filtr do kawy.
  • Wymieszać z koniakiem, likier pigwowy rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na kilka miesięcy.
Pigwa: właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Zobacz też inne, sprawdzone przepisy na przetwory z pigwy!

Sok z pigwy na zimę: tradycyjny przepis babci Zosi

 Jak zrobić nalewkę z pigwy? Przepis na pigwówkę domowej roboty

Konfitura z pigwy nie tylko do herbaty - prosty przepis

Galeria: Przepisy na przetwory z pigwy i pigwowca - 10 przepisów