Rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw: idealna do kubka
Dietetyczna zupa z indyka - odchudzanie po świętach

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Po świętach czasem przybywa nam zbędny kilogram lub dwa - zupa z indyka pozwoli szybko ich się pozbyć.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Pożywna dietetyczna zupa dla tych, którzy lubią podjeść, ale jednocześnie dbają o linię - idealna dla miłośników diety Dukana. Jest gęsta, więc może występować jako cały "jednogarnkowy" posiłek, prosta, ale wyrafinowana w smaku. Uwaga - zupa jest bardzo ostra! W święta zapominamy o odchudzaniu, to idealna zupa, aby powrócić po świątecznym obżarstwie do idealnej wagi. Podajemy przepis na dietetyczną zupę z indyka!
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
Indyka pokrój w kostkę (2 x 2 cm). Włóż do garnka, zalej zimną wodą.
Włącz gaz, odszumuj gdy zacznie się gotować. Dodaj 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 8 ziaren pieprzu, wsyp czubatą łyżkę ostrej papryki.
Dodaj włoszczyznę. Gdy warzywa zmiękną, wyjmij je.
Dodaj pokrojoną surową paprykę (kapustę i cukinię, jeśli chcesz), gotuj kilka minut. Potem wrzuć podzielonego na różyczki brokuła i kalafior.
Po kolejnych kilku minutach, gdy wszystkie warzywa będą al dente, dodaj pokrojoną paprykę marynowaną i wlej zalewę octową z papryki (pamiętaj – gdy za wcześnie dodasz ocet do potrawy może się nie dogotować!).
Przykryj i na wolnym ogniu duś kilka minut, by smaki się przegryzły. Na koniec posól i, ewentualnie, dopraw do smaku.
Polecamy również: