Zupa z kani jak flaczki – aromatyczny przepis na bezmięsne flaczki z czubajki kani

Zupa z kani jak flaczki – aromatyczny przepis na bezmięsne flaczki z czubajki kani
Autor: Shutterstock Pyszna zupa z kani jak flaczki
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zupa z kani à la flaczki to pyszna, aromatyczna propozycja dla miłośników grzybowych smaków i kuchennych eksperymentów. Soczyste czubajki kanie, znane także jako parasolniki olbrzymie, po pokrojeniu w paski doskonale naśladują strukturę klasycznych flaczków, a ich intensywny, leśny aromat nadaje potrawie wyjątkowego charakteru. To sycące, rozgrzewające danie, które z powodzeniem zastąpi tradycyjne flaczki – idealne na obiad lub jesienną kolację.

Zupa z kani - smaczna i pożywna

Zupa z kani à la flaczki to kulinarny ukłon w stronę tradycji, ale w wersji bez mięsa – lekka, a zarazem sycąca, pełna naturalnych smaków prosto z lasu. Delikatne, aromatyczne czubajki kanie po pokrojeniu w paski niemal idealnie odwzorowują strukturę klasycznych flaczków, dzięki czemu danie zyskuje ciekawy, niebanalny charakter. To doskonały wybór na chłodniejsze dni, kiedy marzy nam się coś rozgrzewającego i pełnego jesiennego aromatu.

Dzięki tradycyjnym przyprawom – takim jak sproszkowana papryka, imbir, majeranek czy liść laurowy – zupa nabiera głębi smaku, którą docenią zarówno jarosze, jak i wegetarianie (wystarczy przygotować ją na bulionie warzywnym). Kanie, oprócz wyjątkowego aromatu, dostarczają solidnej porcji białka, co czyni tę potrawę nie tylko pyszną, ale i pożywną. Podana z pajdą świeżego chleba staje się pełnowartościowym posiłkiem, który podbije serca domowników i gości.

Przepis na flaczki z kani

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu wołowego
  • 3-4 kapelusze kani średnicy talerzyka deserowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 strączek czerwonego chilli
  • czarny pieprz w ziarnach
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2-3 ziarna jałowca
  • pół łyżeczki papryki
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać pieprz i jałowiec w ziarnach oraz cały, lekko zmiażdżony strączek chilli. Smażyć 2-3 minuty.
  • Do garnka wrzucić posiekaną cebulę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać bardzo drobno posiekany czosnek i smażyć 1 minutę.
  • Do garnka dodać starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć 2-3 minuty.
  • Wyjąć strączek chilli. Dodać pocięte w paski kapelusze kani. Smażyć 2-3 minuty. 
  • Dodać majeranek, paprykę i imbir, smażyć 30 sekund.
  • Wlać bulion wołowy i doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
  • Na koniec zupę ewentualnie osolić i popieprzyć. Dla wielbicieli pikantnych doznań dodać chilli pokrojoną w cienkie krążki. 
  • Zupę z kani á la flaczki podawać z pajdą świeżego chleba.
Czubajka kania. Dlaczego warto jeść kanie?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej