Zupa z kani à la flaczki: przepis. Jak zrobić flaczki z kani?

2024-09-24
Zupa z kani  a′la flaczki: przepis jak zrobić flaczki z kani
Autor: thinkstockphotos.com Zupa z kani jest wyjątkowo smaczna i pożywna. 
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zupa z kani à la flaczki to wyjątkowo smaczne danie, idealne na obiad lub sycącą, ciepłą kolację. Jej głównym składnikiem są leśne grzyby, czubajki kani, znane także po prostu jako kanie. Te aromatyczne i delikatne grzyby doskonale imitują w zupie strukturę flaczków, co czyni ją ciekawą alternatywą dla tradycyjnej wersji tego dania.

Zupa z kani - smaczna i pożywna

Zupa jest nie tylko pożywna, ale też pełna naturalnych, leśnych smaków, które wprowadzają nutę jesiennego aromatu do każdego posiłku. Idealnie komponuje się z dodatkiem świeżego pieczywa, podkreślając jej wyjątkowy charakter. Flaczkami z kani mogą się rozkoszować wszyscy jarosze, a jeśli użyjecie bulionu warzywnego, również wegetarianie. Smak flaczków z kani nadają zupie takie same przyprawy, jakich używa się do przygotowania flaków wołowych. O ostatecznym smaku decydują sproszkowana papryka i imbir. Zupa z kani à la flaczki będzie smakowała wam i waszym bliskim. Dzięki temu, że kanie mają sporo białka, jest to zupa odżywcza. Więcej o kani przeczytacie w artykule: Dlaczego warto jeść kanie?

Przepis na flaczki z kani

SKŁADNIKI

  • 1,5 l bulionu wołowego
  • 3-4 kapelusze kani średnicy talerzyka deserowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 strączek czerwonego chilli
  • czarny pieprz w ziarnach
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2-3 ziarna jałowca
  • pół łyżeczki papryki
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać pieprz i jałowiec w ziarnach oraz cały, lekko zmiażdżony strączek chilli. Smażyć 2-3 minuty.
  • Do garnka wrzucić posiekaną cebulę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać bardzo drobno posiekany czosnek i smażyć 1 minutę.
  • Do garnka dodać starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć 2-3 minuty.
  • Wyjąć strączek chilli. Dodać pocięte w paski kapelusze kani. Smażyć 2-3 minuty. 
  • Dodać majeranek, paprykę i imbir, smażyć 30 sekund.
  • Wlać bulion wołowy i doprowadzić do wrzenia. Gotować 10 minut.
  • Na koniec zupę ewentualnie osolić i popieprzyć. Dla wielbicieli pikantnych doznań dodać chilli pokrojoną w cienkie krążki. 
  • Zupę z kani á la flaczki podawać z pajdą świeżego chleba.
Czubajka kania. Dlaczego warto jeść kanie?
Redakcja
więcej