Koronawirus a dieta na odporność: czy czosnek to dobre lekarstwo na koronawirusa?
Czy istneije lekarstwo na koronawirusa? Okazuje się, że nie ma leku na infekcję wywołaną zakażeniem SARS-CoV-2, a jedynie lekarstwa na objawy przez nią spowodowane. W przypadku koronawirusa zalecana jest taka sama profilaktyka, jak przy wirusie grypy, który stanowi dużo większe zagrożenie i zbiera śmiertelne żniwo każdego roku. Profilaktyka przeciw zachorowaniom wirusowym, to przede wszystkim higiena życia codziennego: częste mycie rąk oraz dieta wzmacniająca odporność.
Spis treści
Katar, kaszel, gorączka, ból głowy, kłopoty z żołądkiem… nikt z nas nie lubi chorować. Czy to wirus grypy, czy koronawirus, lepiej zapobiegać, niż leczyć. To, co jemy ma ogromny wpływ na to, jak sprawny jest nasz organizm. Dieta bogata w minerały i witaminy da nam broń potrzebną do walki z infekcjami. Najlepsze dla odporności są: probiotyki, prebiotyki, selen, cynk, żelazo, witamina A i C, nienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3. Podpowiadamy, co jeść i pić, aby wzmocnić swoją odporność.
Warzywa i owoce
Każdy wie, że warzywa i owoce to niezastąpione źródło witamin. Ważne jest, aby dieta była jak najbardziej kolorowa! Niezastąpioną dla naszego systemu obronnego witaminę C znajdziemy głownie w cytrusach, żółte banany czy czerwone pomidory to duża dawka witaminy B6, a kwasu foliowego szukajmy w zielonych brokułach czy szpinaku. Warzywa i owoce jedzmy codziennie, jako dodatek do obiadu w formie surówek i sałatek, a także w ramach przekąski między posiłkami. Chrupiąca marchewka (prowitamina A, wit. K, B1, B2) czy soczyste jabłko (wit. C, A, B1, B2, PP i B3) to zdecydowanie lepszy wybór niż czekoladowy baton!
Zielony koktajl na wzmocnienie odporności
Czerwony koktajl wzmacniający odporność
Czosnek i miód
Czosnek podobno odstrasza wampiry, ale za to na pewno doskonale radzi sobie w walce z chorobą. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym oraz stymulacji produkcji białych krwinek działa jak antyoksydant. Kwercytyna zawarta w czosnku, jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, hamuje aktywność niektórych wirusów, m.in. HIV, opryszczki, wścieklizny, grypy oraz polio. Ponadto kwercetyna ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, czyli zdolność do „zmiatania”, unieczynnienia wolnych rodników; hamuje też ich powstawanie.
Od pokoleń wiadomo również, iż nic tak dobrze nie zadziała na chore gardło jak herbata lub mleko z miodem. Ale tak naprawdę miód powinniśmy jeść codziennie, profilaktycznie, chociaż jedną łyżkę. Miód rozgrzewa, wzmacnia serce i regeneruje organizm.
Podlaski środek na wzmocnienie odporności
Domowy miodek cytrynowo-imbirowy
Imbir, cynamon, pieprz
Istnieje kilka przypraw i ziół, które o tej porze roku sprawią, że krew w żyłach będzie płynąć szybciej.
Imbir ma ostry smak i korzenny zapach, posiada właściwości rozgrzewające, poprawia krążenie, chroni przed infekcjami. Pasuje do potraw słodkich i pikantnych, zup, mięs i deserów.
Syrop imbirowy wzmacniający odporność
Ajurwedyjski tonik imbirowy na wzmocnienie odporności
Inną rozgrzewająca przyprawą jest chili, które dodatkowo oczyszcza drogi oddechowe i wzmacnia osłabione funkcje wątroby. Można go stosować zarówno do dań mięsnych, jak i czekolady.
Pikantny rosół drobiowy na wzmocnienie odporności
Najstarsza przyprawa świata – cynamon, nie tylko nas rozgrzeje, ale poprawi pamięć i zadziała przeciwbakteryjnie. Służy do deserów, ale także można go dodać do kawy, herbaty czy grzanego wina.
Warto użyć też kurkumy, która zawiera antyoksydanty, przyspiesza gojenie ran i działa przeciwzapalnie.
Złote mleko: na wzmocnienie odporności
Olej
Najlepszy wybór to olej lniany, sojowy, rzepakowy, słonecznikowy oraz oliwa z oliwek. Zawarte w nich kwasy Omega 3 wzmocnią naszą naturalną odporność i pomogą nam walczyć ze skutkami stresu. Te nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy także w rybach (łosoś, makrela, tuńczyk) oraz w orzechach.
Zapiekanka z łososiem, pyszne uzupełnienie kwasów Omega 3
Rybne risotto dla zapracowanych
Probiotyki
Te wyselekcjonowane kultury żywych bakterii znajdziemy w jogurtach, maślankach oraz kiszonej kapuście i ogórkach. Probiotyki chronią układ pokarmowy przed bakteriami chorobotwórczymi hamując rozwój patogenu oraz redukują stany zapalne. Jeśli zaczynasz dzień od jogurtu wybierz najlepiej ten typu greckiego (zawiera więcej protein niż przeciętny jogurt oraz mniej cukru). W sezonie hojną ręką dosyp do niego świeżych malin, truskawek czy jagód (duża dawka witaminy C).
Koktajl jogurtowy z suszonymi śliwkami i cynamonem
Koktajl jogurtowy z kawą i cynamonem