Rewelacyjne rybne risotto dla zapracowanych
2021-03-29
łatwy
15 min
4
To danie właściwie robi się samo, wystarczy odpowiednio przygotować składniki i wstawić do piekarnika. Potrawa pięknie się tam udusi, a ryż napęcznieje i nabierze morskiego aromatu. Podajemy przepis na rybne risotto dla zapracowanych.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g filetów z ryby lub mieszanki owoców morza
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 250 g ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 50 g parmezanu
- 2 szklanki wywaru mięsnego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju razem z posiekaną cebulą. Ryż sparzyć wrzątkiem i dodać do podsmażonej ryby.
- Smażyć chwilę po czym zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wywarem, przyprawić i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Gdy ryż będzie miękki i wchłonie cały wywar danie jest gotowe. Podawać posypane parmezanem.