Kąski bekonowo-jajeczne. Pyszne babeczki na keto śniadanie do pracy
Dieta bezglutenowa
Aby przygotować całą blaszkę muffinek bekonowo-jajecznych potrzebujesz kilka minut, a smaczne keto śniadanie do pracy masz zapewnione na kilka dni. Babeczki są smaczne i sycą na długo. Można zjeść je na zimno lub podgrzać w mikrofali. Nadmiar można zamrozić, więc warto za jednym zamachem zrobić więcej. To moje ulubione ketogenicznie śniadanie "na wynos".
Utrzymanie diety keto może być trudne, zwłaszcza, gdy pracujesz zawodowo i aktywnie żyjesz, ale te babeczki są idealnym rozwiązaniem, przynajmniej jeśli chodzi o śniadanie na diecie keto. Zrób je z wyprzedzeniem na nadchodzący tydzień, a zawsze będziesz mić pod ręka smaczny i zdrowy kąsek. Aby zbyt szybko się nie znudziły, można dodawać do nich różne składniki. Moje ulubione to:
- Warzywa: szpinak, paprykę, cukinię, pieczarki, A jeśli lubisz pikantne jedzenie wyprobuj babeczek z jalapenio lub chili.
- Sery: tarty żółty ser można zastąpić mozzarellą, fetą lub serem pleśniowym.
- Mięsko: pokrojona w kostkę szynka lub sucha kiełbasa urozmaici smak dania.
SKŁADNIKI
- 10 jaj
- 0,5 szklanki śmietany
- szczypta mielonej gorczycy
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki świeżej zieleniny
- 8 plasterków bekonu, pokrojone w kostkę
- 1 szklanka tartego żółtego sera
- 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietanę dokładnie wymieszać z jajkami i przyprawami, do uzyskania jednolitej emulsji.
- Formę do mufinek nasmarować tłuszczem. Do każdego otworu wrzucić po trochu sera, bekonu, cebuli i zieleniny.
- Zalać masa jajeczną, wierzch posypać odrobiną sera.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piec 30 minut.