Kąski bekonowo-jajeczne. Pyszne babeczki na keto śniadanie do pracy

Keto śniadanie do pracy
Autor: Shutterstock Muffinki jajeczne z bekonem i serem to znakomite keto śniadanie do pracy.
łatwy
5 min
5

Dieta bezglutenowa

Aby przygotować całą blaszkę muffinek bekonowo-jajecznych potrzebujesz kilka minut, a smaczne keto śniadanie do pracy masz zapewnione na kilka dni. Babeczki są smaczne i sycą na długo. Można zjeść je na zimno lub podgrzać w mikrofali. Nadmiar można zamrozić, więc warto za jednym zamachem zrobić więcej. To moje ulubione ketogenicznie śniadanie "na wynos".

Utrzymanie diety keto może być trudne, zwłaszcza, gdy pracujesz zawodowo i aktywnie żyjesz, ale te babeczki są idealnym rozwiązaniem, przynajmniej jeśli chodzi o śniadanie na diecie keto. Zrób je z wyprzedzeniem na nadchodzący tydzień, a zawsze będziesz mić pod ręka smaczny i zdrowy kąsek. Aby zbyt szybko się nie znudziły, można dodawać do nich różne składniki. Moje ulubione to:

  • Warzywa: szpinak, paprykę, cukinię, pieczarki, A jeśli lubisz pikantne jedzenie wyprobuj babeczek z jalapenio lub chili.
  • Sery: tarty żółty ser można zastąpić mozzarellą, fetą lub serem pleśniowym.
  • Mięsko: pokrojona w kostkę szynka lub sucha kiełbasa urozmaici smak dania.

SKŁADNIKI

  • 10 jaj
  • 0,5 szklanki śmietany
  • szczypta mielonej gorczycy
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki świeżej zieleniny
  • 8 plasterków bekonu, pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka tartego żółtego sera
  • 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę dokładnie wymieszać z jajkami i przyprawami, do uzyskania jednolitej emulsji.
  • Formę do mufinek nasmarować tłuszczem. Do każdego otworu wrzucić po trochu sera, bekonu, cebuli i zieleniny.
  • Zalać masa jajeczną, wierzch posypać odrobiną sera.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piec 30 minut.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej