Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana nadziewane mięsem mielonym
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana nadziewane mięsem mielonym to świetny pomysł na elegancki obiad. Soczyste, mięsne nadzienie i doskonały smak grillowanego bakłażana rekompensują cały wysiłek.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 duże bakłażany
- 5 łyżek oleju lub oliwy
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego, najlepiej z łopatki
- 1 jajko
- 4 łyżki tartej bułki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 puszki posiekanych pomidorów
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 100 g tartego sera mozzarella
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości nieco mniej niż 1 cm. Posmarować oliwą lub olejem i zgrillować na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku.
- Cebulę i czosnek pokroić drobno, zeszklić na 1 łyżce oleju.
- W misce wymieszać mięso, jajko, tartą bułkę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dodać oregano i cząber, wymieszać.
- Posiekane pomidory wymieszać z bazylią i oregano, doprawić solą i pieprzem.
- Na plastrach bakłażana kłaść porcję nadzienia i zwijać roladki.
- Na dno naczynia do zapiekania wylać trochę sosu. Ułożyć roladki, polać pozostałym sosem i posypać tartym serem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać przez 40 minut.