Tłuczone ziemniaki zapiekane z fasolką szparagową
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Tłuczone ziemniaki zapiekane z fasolką szparagową to świetny pomysł na ciekawy dodatek do mięsa w sosie. Zapiekankę można przygotować wcześniej i zapiec dopiero przed podaniem. Świetnie smakuje i efektownie wygląda.
Polecamy też:
Zapiekanka majonezowa z fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa z sezamem i sosem sojowym
Fasolka szparagowa w cieście: przepis na smażoną fasolkę w puszystej panierce
Smażona zielona fasolka szparagowa z orzechami ziemnymi
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
 - 4 ząbki czosnku
 - 500 g zielonej fasolki
 - 3 jajka
 - 150 ml śmietany 12%
 - 150 g sera mozzarella startego
 - sól i pieprz
 - masło i tarta bułka do przygotowania formy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem ząbków czosnku. Następnie przepuścić przez praskę lub po prostu utłuc.
 - Fasolkę ugotować oddzielnie w osolonym wrzątku. Nie rozgotować.
 - Ziemniaki połączyć z rozkłóconym jajkiem, śmietaną i połową startego sera. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, pamiętając, że ser który dodaliśmy również jest słony. Dobrze wymieszać.
 - Foremkę keksową posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
 - Przełożyć połowę masy ziemniaczanej, ułożyć fasolkę i przykryć resztą masy ziemniaczanej. Wierzch posypać tartym serem.
 - Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać 30-40 minut.
 - Podawać gorące z mięsem w sosie, na przykład z polędwiczkami w sosie kurkowym